Poate cea mai entuziastă trupa prezentă în Festivalul Babel de anul acesta, Knights of the Stage (Cavalerii scenei) din Algeria, câștigătorii premiului pentru popularitate și viziune inovativă cu spectacolul AZUZEN în regia lui Okbaoui Cheikh, au fost și invitații nostri într-un interviu- BABEL FAST 2016.

O echipă care a debordat de energie pozitivă și buna dispozitie pe durata întregului festival fiind desemnați pe bună dreptate cei mai populari dintre participanți. Cu siguranță lumea este un loc mai bun și datorită unor oameni ca ei, dornici să experimenteze, să cunoască și să împărtășească binele. Într-o lume rămasă fără modele, o lume în care suntem martori la promovarea non-valorilor, apreciem prezența unei culturi diferite de a noastră, cu reprezentanti de seamă în Cavalerii scenei din Adrar- Algeria.

Majoritatea actorilor din trupă sunt foarte tineri, însă asta nu i-a împiedicat deloc în a se purta cu recunoștintă și foarte multă deschidere către nou. Cu o astfel de energie creată mai putem spune doar ca Babel Fast este un liant între culturile lumii, puse pe scena celui mai ambițios pilon de cultură – Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște.

ALGERIA3

Oficial Media: În primul rând v-aș întreba care este feedback-ul vostru după timpul petrecut aici în Festivalul Babel?

Knights of the Stage: Din primul minut, de când am aterizat în România, la aeroport, a fost atât de plăcut. Toată lumea este extrem de draguță și caldă, oriunde mergem suntem mai mult decât bucuroși că ne aflăm aici. Suntem pentru prima dată în România și în Târgoviște și sperăm că nu va fi și ultima. Vrem să ne întoarcem și să vedem tot ce se întâmplă în Festivalul Babel la următoarele ediții.

Oficial Media: Cum vi s-a părut organizarea acestui festival? Cum v-ați înțeles cu restul trupelor venite și cum ați colaborat?

Knights of the Stage: Mai întâi vă mulțumim pentru șansa pe care ne-ați oferit-o de a participa la acest festival, atât organizatorilor cât și voluntarilor, ghidului nostru, pentru că am petrecut momente frumoase cu voi. Suntem recunoscători pentru că am putut întâlni atâția oameni din țări și culturi diferite. Mulțumim de asemenea și publicului, pentru modul în care a primit spectacolul nostru, chiar dacă nu am reușit să avem o subtitrare în limba română, cred că oamenii au înteles mesajul piesei noastre.

Oficial Media: Spre deosebire de celelalte prestații, la spectacolul vostru au fost prezenți în sală critici, directori de teatru, actori de renume, cum v-ați simțit știind acest lucru si jucand sub presiunea prezentei profesionistilor?

Knights of the Stage: Am fost destul de copleșiti de prezența acestor oameni. A fost în același timp o plăcere foarte mare, dar am simțit și presiunea de a face lucrurile să meargă bine. Am încercat să dăm tot ce a fost mai bun, e drept că nu am avut atât de mult timp să punem totul în ordine, dar sper că și-au făcut o idee despre experiența pe care teatrul algerian o are și poate că data viitoare va fi și mai bine.

Oficiak Media: Un act de creație poate fi mereu perfecționat…

Knights of the Stage: De acord, un actor nu este mulțumit niciodată de munca sa, consideră că mereu este loc de mai bine, să îmbunătățească și să ofere cea mai bună versiune a performanței sale.

Oficial Media: Ne-a plăcut foarte mult ”șotronul”, toată piesa s-a desfăsurat în jurul acestui joc.

Knights of the Stage: A fost alegerea regizorului nostru, viziunea lui. A ales un simbol foarte popular în toate țările, toți copiii s-au jucat șotronul. Cei doi profesori din spectacol, au încercat să descopere un medicament care să-i facă pe oameni să trăiască mai mult, din dorința faimei și a succesului își încearcă acest medicament pe proprii copii. Iar când aceștia au murit, profesorii innebunesc și de fiecare dată când se gândesc la copii au în imagine șotronul și timpul în care aceștia se jucau. Erau blocați în această imagine.

Oficial Media: La un text foarte explicit, așa cum a fost al vostru, credeti ca mai era ceva de adaugat?  Înțelegem faptul că voi ați venit dintr-o altă cultură teatrală, noi învățăm ceeea ce faceți voi iar voi veți fura de la noi.

Knights of the Stage: Am încercat să transmitem oamenilor întreg textul prin toate miscările noastre corporale, prin expresie, prin sunet, a fost alegerea noastră și sperăm că a fost bine. Am văzut toate spectacolele din acest festival. În octombrie vom avea și noi un festival, acolo unde am invitat spectacolul ”Othello”, al Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște. Și prin prezența lor la noi, îi vom lăsa pe spectatorii algerieni să înțeleagă teatrul românesc. Sperăm să avem șansa să colaboram și mai mult pe viitor și să producem ceva magic împreună. Faptul că am venit în Festivalul Babel a fost foarte constructiv pentru noi, și ne dorim să revenim tot mai des, tocmai pentru a învăța și mai multe lucruri.

Oficial Media: Daca ar trebui să numiți un spectacol din festival care v-a rămas în suflet, care ar fi acela?

Knights of the Stage: Ne-a plăcut prima producție pe care am văzut-o. Ne-am îndrăgostit de toți oamenii din acest show. Este vorba de spectacolul ”3 ore după miezul nopții” în regia lui Mihai Măniuțiu. Andreea Gavriliu a fost strălucitoare, a menținut energia pe scenă de la început până la sfârșit, deși a fost foarte solicitant din punct de vedere fizic. Și de asemenea ne-a plăcut foarte mult Gigi Căciuleanu cu ”L`OM DADA”. Insă așa cum știți cu toții, gustul și culorile nu se discută. Fiecare dintre noi are o altă preferință.

Multumim tuturor membrilor echipei algeriene pentru că s-au descurcat atât de bine, în special directorului care a scris piesa și datorită căruia suntem aici, precum și tuturor celor care ne-au primit atât de bine în Târgoviște, pentru că ne-am simțit extraordinar, exact ca acasă.

 

Asociația teatrală Knights of the Stage (Cavalerii scenei) se ocupă cu moștenirea lăsată de teatrul antic. A participat în peste 15 festivaluri și a primit premii naționale și internaționale. Spectacolul AZUZEN este o psihodramă experimentală care spune povestea unui doctor și a soției sale. Ei încearcă să găsească un vaccin care prelungește viața. Vaccinul, testat pe proprii copii, nu functionează și copiii mor tineri. Cuplul ajunge într-un spital pentru boli mentale, unde doctorul și asistenții fac schimb de roluri cu pacienții pentru a reuși să-i ajute pe aceștia.

Scenariu și regia/ Script & directing:

Okaboui CHEIKH

Asistent regie/ Directing assistant:

Boukir HAMZA

Coregrafia/ Choroegraphy:

Sedouki Abed SAMED

Muzica/ Music by:

Nacer HENNI

Lumini/ Lights: Messaoudi LYES

Sunet/ Sound: Alleg CHERIF

 

Cu/ With: Boukir HAMZA, Moula MOUNIRA, Talbi OUARDA, Alleg Mahdi, Saidoun AMIROUCHE, Hadj Mohnad AZEDINE, Mechmeche HAMZA, Fellag MALEK

IMG_6489