di4-1024x912

Doua spectacole de exceptie in aceasta saptamana la Teatrul Tony Bulandra: Romeo si Julieta, regia Irina Niculescu, sambata, 23 aprilie si Richard al III-lea, regia Di Trevis, duminica  24 aprilie, ambele de la ora 19:00.

romeo1

Distributie Romeo si Julieta: ROMEO – Daniel Burcea JULIETA – Ana-Maria Calita LADY CAPULET – Cristina Dumitra CAPULET – George Simian LADY MONTAGUE – Daniel Burcea MONTAGUE – Ana-Maria Calita DOICA – Daniela Ruxandra Mihai PREOTUL – Puiu Jipa MERCUTIO – George Simian BENVOLIO – Monalisa Toncu TYBALT – Cristina Dumitra VANZATORUL DE ZIARE: Monalisa Toncu

 

Di Trevis si Irina Niculescu sunt nume care nu mai au nevoie de prezentare pentru iubitorii teatrului, insa pentru cei care acum descopera fascinatia scenei vom spune doar ca aceste proiecte vin sa imbogateasca spatiul cultural targovistean si meritul ii apartine in totalitate domnului M.C. Ranin, managerul Teatrului Tony Bulandra. 

Am intalnit-o pe doamna Irina Niculescu, regizorul spectacolului Romeo si Julieta, in timpul castingului pentru spectacol si ulterior, la atelierele pentru confectionarea papusilor si la repetitii. Aflasem de la directorul teatrului, Mihai Constantin Ranin, despre prezenta domniei sale si despre realizarile deosebite pe care Irina Niculescu le-a atins de-a lungul carierei artistice. Amintim poate cea mai importanta dintre acestea, in prezent este Vicepreședintele UNIMA (Uniunea Internationala a Marionetelor) in Statele Unite ale Americii și membru al Comisiei de Training Profesional UNIMA Internațional.

Dintre festivalurile internationale unde Irina Niculescu a fost prezenta, mentionam, Bucuresti, Magdeburg, Charleville – Mézières, Dresde, Los Angeles, San Francisco, Atlanta, Ljubljana, Seville, Bilbao, Saragossa, Romania, Franța , Germania, Norvegia , Danemarca , Suedia , Spania , SUA , Canada și Elveția.

Un articol complet inaintea premierei piesei ROMEO SI JULIETAirina niculescu

Irina Niculescu: „Cand am fost invitata sa montez acest spectacol la Teatrul Tony Bulandra din Targoviste mi-am pus intrebarea daca Shakespeare se poate face cu papusi . Am vazut multe spectacole tratate in diferite feluri si convingerea mea a fost ca Shakespeare nu e pentru papusi decat daca se parafrazeaza. Cum domnul Ranin a insistat foarte mult, m-am gandit sa fac aceasta incercare si sa-mi dovedesc daca se poate face, sau nu se poate face cupapusi si, m-a preocupat foarte mult sa motivez pentru mine insami, de ce cupapusi. Am vrut ca papusile sa nu inlocuiasca actorul pur si simplu si sa nu faca ce fac actorii. Si pana la urma cred ca am gasit legatura pentru ca Romeo si Julieta este o poveste de dragoste sublima, este o poveste in care dragostea este mai puternica decat moartea in care cei doi eroi se iubesc atat de puternic, de profund si de desavarsit incat, desi fac parte din doua familii dusmane, doua familii foarte conventionale care respecta toate conventiile si care i-au educat asa, in momentul in care se indragostesc ei rup orice bariera si orice conventie si isi urmaresc dragostea in absolut. Din pacate fiind constransi de contextul in care traiesc, un context agresiv aproape de razboi civil intre cele doua familii. isi vor gasi libertatea in moarte. De aceea, intr-un fel, vreau sa termin spectacolul cu o foarte scurta imagine cu cei doi care se intalnesc dupa moarte, tocmai ca sa mentionez aceasta libertate. Ce m-a atras pe mine este dimensiunea acestei iubiri si in afara de asta, faptul ca dragostea le da sentimentul unei libertati absolute in care nu exista bariere si nu exista conventii.”

Aici puteti lectura un interviu cu Irina Niculescu in exclusivitate pentru Oficial Media.

interviu di trevis

Di Trevis: „Toți înțelegem frica morții, invidia, ambiția. Înțelegem sentimentul de a dori ca alți oameni să ne aparțină. Toate aceste emoții pot fi comunicate oamenilor și dacă ei le trăiesc prin intermediul teatrului, atunci simt că sunt o parte a poveștii și nu se află în afara ei. Ei înțeleg că cineva ca Shakespeare spune și a spus timp de 450 de ani „Știu ce simți.” De exemplu, dacă lucrez Richard al III-lea, primul lucru pe care îl spun actorului este „Cum crezi că se simte să fii Richard al III-lea ca mic băiat?” De unde își lua mândria sau puterea? Era din faptul că a fost soldat, din luptă? Și apoi, când îl întâlnim pe Richard, fratele său a învins inamicul și este un timp de pace, dar acest timp de pace este teribil pentru Richard, pentru că nu își găsește locul în societate, vorbește despre faptul că nu poate dansa, femeile nu îl privesc, până și câinii latră la el pe stradă. Așadar, începe un proces al descoperirii motivului pentru care un om cu o dizabilitate fizică poate dezvolta și o dizabilitate emoțională.”

 

Ceea ce probabil nu știați este că Di Trevis, prima femeie-regizor de la Royal Shakespeare Company și de la Teatrul Național din Londra, s-a îndrăgostit de echipa de actori de la Tony Bulandra; încă nu terminase bine munca la „A Douăsprezecea Noapte”, că se și hotărâse să revină, pentru a monta „Richard al III-lea”.
Femeia care l-a antrenat pe Gary Oldman a ales să-și clădească o relație pe termen lung cu noi – Teatrul Tony Bulandra este în tratative continue și amicale cu Royal Shakespeare Company, probabil cel mai important teatru din Marea Britanie; Târgoviștea este un spațiu despre care se vorbește la Londra, în mediul teatral.

Aici puteti lectura un interviu cu Di Trevis in exclusivitate pentru Oficial media.

richard

Distributie Richard al III-lea

Richard al II-lea: Liviu Pintileasa
Buckingham: Liviu Cheloiu
Edward al IV-lea / Primarul Londrei: Cătălin Mareș
Regina Elisabeth: Ioana Farcaş
Clarence (şi alte roluri): Mircea Silaghi
Hastings / Tyrrel: Sebastian Marina
Stanley: Radu Câmpean
Ratcliff/Preot (şi alte roluri): Corneliu Jipa
Catesby/Brackenbury: Bogdan Farcaş
Lady Anne: Mihaela Velicu
Rivers / Criminal: Sebastian Bălăşoiu
Grey/ Richmond: Daniel Nuţă
Regina Margaret/ Prinţul Edward: Cristina Pleşa
Prinţul Richard de York: Andreea Papp
Dorset (şi alte roluri): Robert Iosif
Micul George, fiul lui Stanley: Antonio Rădulescu

 

Regia: Di Trevis

Scenografia: Mc Ranin

Muzica: Dominic Muldowney

Dramaturgia: Mircea Laslo şi Cătălina Baciu