3
La un sfert de secol de la Revolutie filmul documentar Chuck Norris vs. Communism vine cu acel adevar nevazut de langa noi, si cu un personaj, un erou, poate fara voia lui.
A fost nevoie sa treaca 25 de ani ca sa ne dam seama de impactul pe care l-a avut imaginea occidentului in ochii celor care aveau sa iasa in strada in 1989. S-au pus intrebari, s-a vorbit despre securitate, despre regimul comunist in care nu ne cunosteam libertatea, despre comploturi, dar foarte rar sau aproape deloc s-a vorbit despre fenomenul „video”. Si daca luam in calcul aceasta miscare, atunci e musai sa o asociem cu o voce. Trezirea noastra, largirea orizontului, acea poarta deschisa prin care exploram lumea nu a fost doar vizuala, ci si acustica. Trendul, moda, atitudinea, forta, sensibilitatea, exoticul de la acea vreme, toate au fost puse pe portativ, au fost insotite de muzica libertatii care ne mai rasuna si astazi in urechi: vocea Irinei Nistor. 
Filmul documentar regizat de Ilinca Calugareanu ne prezinta povestea reala a casetelor piratate, miscarea obscura a vizionarii de filme video si in acelasi timp intalnirea unei populatii incarcerate cu restul lumii libere si viu colorate. Ilinca locuieşte la Londra si a studiat producţia de film documentar la Granada Center for Visual Anthropology din oraşul britanic Manchester. Materialul video prezentat în luna februarie în secţiunea Op-Doc de pe site-ul The New York Times a reprezentat o adaptare a lungmetrajului documentar selectat la Sundance.
Lungmetrajul actual imbina secventele de film cu cele de reportaj, incercand sa creeze povestirea fenomenului „VHS-Irina Nistor”, care o are in rolul principal pe actrita Ana Maria Moldovan. In timp ce asistam la racolarea Irinei de catre Zamfir, persoane publice, precum Vlad Craioveanu, Mihai Dobrovolschi, Ioan Gyuri Pascu, Adrian Sitaru, Helmuth Duckadam, construiesc in cadru reportericesc, atat pe film cat si in jurul sau, atat pe tema cat si pe protagonista, impresii si emotii ale anilor ’80. De asemenea, este descrisa semnificatia fenomenului VHS, acum, dupa 30 de ani si, vocea Irinei Nistor ca impact la memoria colectiva. Irina-Margareta Nistor, perceputa initial doar acustic, redevine ce a fost, apoi urca pentru a ramane definitiv un simbol al curajului si al libertatii. (Cristi Iordache)
Prezenta in seara aceasta la Targoviste, Irina Margareta Nistor, ne-a oferit cateva detalii despre filmul Chuck Norris vs. Communism.

Foto: Gabriela Geangalau, Cristi Iordache, Irina Margareta Nistor, Oana Maria Grigore – Oficial Media – Teatrul Tony Bulandra Targoviste – HBO, Chuck Norris vs. Communism

Filmul vorbeste despre o epoca apusa, una a non-libertatii si a privarii de lumea exterioara, alta in afara celei pe care o stim, cusca in care ne-am nascut. Din pacate acea societate si-a lasat amprentele in mentalul oamenilor de astazi, in psihiciul romanilor si inca vedem tipare de comportament ce redau fidel acele vremuri. Ideea de a-i tine pe oameni in intuneric, in bezna nestiintei si a necunoasterii, a lipsei de miscare si de exprimare au putut fi gandite numai de niste minti diabolice. Daca ai privat un om de toate acest lucruri, este exact ca un caine tinut in lant si in propriul adapost, ani de zile, fara sa cunoasca libertatea imprejurimilor in care se afla. Nu am trait in comunism decat patru ani, primii mei patru ani din viata, sunt prea mica sa vorbesc despre impactul major al acestuia asupra mea, insa observ la parinti, la familie, societate, ca oamenii nu stiu ce să faca cu libertatea, desi au dorit-o atat de mult. E de preferat sa apartii unui sistem, unui grup, unei idei, unei asocieri care sa-ti sustina ideile, sau daca nu, sa le sustii tu pe ale lor, asa cum de fapt se si intampla. (Oana Grigore)
Am intrebat-o pe doamna Irina Margareta Nistor, dupa vizionarea filmului, daca a realizat vreodata importanta misiunii pe care a avut-o la schimbarea destinului Romaniei si ne-a raspuns ca nu s-a gandit pana acolo, insa s-ar bucura daca a fost asa, iar daca veti vedea filmul, veti intelege de ce. Curajul, pasiunea enorma pentru filme, limba engleza pe care o stapanea foarte bine, dar si aceasta constanta si perseverenta in a merge pana la capat in meseria care devenise periculoasa la acea vreme, sunt calitati pe care le poate avea doar un om ce face parte din ”miscarea de rezistenta” a acelor vremuri.1
Familia mea a aflat tarziu despre ceea ce faceam, abia dupa ’90 am avut un video acasa. Eu nu stau intr-un bloc si nici prietenii mei de atunci nu stateau, prin urmare, ai mei n-au aflat nici de la ei. Insa toata aceasta atmosfera a recreat-o mai tarziu Andrei Gheorghe.
De curand am fost la Los Angeles si am vazut toate locurile unde s-a filmat Pretty Women. Prima data am plecat in anii 90. Pana in 89 am fost in Bulgaria, Cehia si Polonia. Mergeam la targuri de filme socialiste. (Irina Nistor)
Si da, personal, cred ca fara acesti oameni Romania nu ar fi avut aripi sa zboare mai departe, nu ar fi avut acces la informatie si n-ar fi nascut acele constiinte care mai tarziu s-au revoltat, intelegand ca le lipseste un lucru elementar pentru supravietuirea umana – libertatea. Au fost pioni esentiali in schimbarea cursului unei tari. Cred in oameni ce deschid caile, in oameni care tin faclia de lumina in mana si arata ”pe aici este calea”, iar doamna Irina Margareta Nistor este unul din acei oameni. Iata inca o data este dovedit ca si femeile pot si chiar au schimbat cursul istoriei si al unor societati. Irina Margareta Nistor ramane o emblema a libertatii, un deschizator de drumuri si o doamna a cinematografiei, pe care multi dintre noi o vedem cu emotiile unei lumi noi ce se deschide in fata noastra. (Oana Grigore)
Traduceam intre 6-8 filme pe zi. O singura data am tradus 10 filme. In TVR cand venea un serial, comisia era formata din mai multi, ei mergeau sa isi face pauzele, insa eu stateam nemiscata. Pot sa stau 12 ore nemiscata. Documentarele erau farte grele, termeni exacti, cifre care sunt greu de tradus, totul era la prima vedere, pana si titlurile imi era greu de tradus. Imi aduc aminte de un film cu numele „Rush” care se putea traduce in 3-4  feluri si nu stiam despre ce este vorba, doar dupa ce am vizionat o parte din film si am vazut ca de fapt era numele personajului principal. (Irina Nistor)

Chuck Norris vs Communism – scenariul si regia sunt semnate de Ilinca Calugareanu, producator – Vernon Films, buget – 150.000 lire sterline. Documentarul are o durata de 78 de minute si a fost lansat oficial pe 23 ianuarie 2015. In rolurile principale: Ana Maria Moldovan, Valentin Oncu, Andrea Kali, Dan Chiorean, Andrei Gajzago, Irina Margareta Nistor, Elena Ivanca. Un film care merita vazut pentru a nu uita cine suntem si ce putem.

Niciun sistem opresiv nu este inchis ermetic. Depinde de fiecare dintre noi, daca ii vedem fisurile, daca actionam si care sunt caile prin care deschidem poarta spre libertate. Irina Margareta Nistor a deschis-o!

Trupa Taxi a lansat o melodie reprezentativa, cu adevar, dar si cu umor, care ne intoarce la vremurile de-atunci.
@ Cristi Iordache & Oana Maria Grigore
 Taxi ft. Irina-Margareta Nistor