­­­­

Prima ediție a Nopții cinematografului european are loc în perioada 3-7 decembrie 2018 în 37 de orașe din întreaga Uniune Europeană și se preconizează că va atrage un public de peste 7.200 de persoane. În România, proiecții vor avea loc în cinematografele Elvire Popesco (București) și Victoria (Cluj-Napoca).

Lansată ca parte a programului Europa creativă – MEDIA care a sprijinit sectorul audiovizual european în ultimii 27 de ani, inițiativa „Noaptea cinematografului european” își propune să demonstreze că, pe lângă contribuția la dezvoltarea industriilor culturale și creative europene, Uniunea aduce totodată beneficii societății noastre în ansamblul ei. Cu cele aproximativ 50 de proiecții gratuite programate în întreaga UE în perioada 3-7 decembrie, obiectivul acestei inițiative a Comisiei Europene este de a apropia Europa de oameni și, în același timp, de a sărbători împreună cu aceștia bogăția filmelor europene.

Cele două proiecții din România sunt: „On Body and Soul/ Despre trup și suflet” (Ildikó Enyedi, 2017) – Cinema Victoria, Cluj-Napoca, 3 decembrie, ora 19.00; „Cold War/ Războiul Rece” (Pawel Pawilowski, 2018) – Cinema Elvire Popesco, București, 6 decembrie ora 19.00Vezi harta interactivă cu proiecțiile din întreaga UE.

Mariya Gabriel, comisarul responsabil pentru economia digitală și societatea digitală, a declarat: „Cinematograful este o parte esențială a bogatei și diversei noastre culturi europene. El contribuie la întărirea legăturilor dintre oamenii care resimt aceeași pasiune și emoție pentru film. Noaptea cinematografului european este o bună ocazie pentru a demonstra această diversitate și pentru a ilustra importanța sprijinirii unei producții de filme bogate, libere și diverse. Prin toate acțiunile întreprinse în favoarea cinematografiei europene, Uniunea își face simțită prezența în viața de zi cu zi a cetățenilor săi”.

Comisarul Tibor Navracsics, responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport, a adăugat: „Filmele europene fac parte din patrimoniul nostru cultural, pe care l-am sărbătorit pe tot parcursul anului, cu obiectivul de a-l face accesibil tuturor. În acest spirit, Noaptea cinematografului european le va arăta cetățenilor modul în care politica europeană este legată de viețile lor, de emoțiile pe care le simt în cinematografe, precum și modul în care, prin participarea la un eveniment local, pot lua parte la o experiență partajată de întreaga Europă.”

Fiecare dintre cele 34 de cinematografe care participă la inițiativă va organiza un eveniment special de după-amiază, la care va proiecta unul dintre cele 20 de filme sprijinite de programul MEDIA. Această listă include „Cold War” (Războiul rece), „The Killing of a Sacred Deer” (Uciderea cerbului sacru), „Girl” (Fata) și „Border” (Graniță). Filmele au fost alese de cinematografele locale, pentru a le permite acestora să-și adapteze programul la interesele și caracteristicile diverselor categorii de public. Sălile locale sunt, toate, cinematografe de renume, aparținând rețelei Europa Cinemas(link is external) coordonată de programul Europa creativă – MEDIA și de postul de televiziune ARTE.

Proiecțiile vor fi urmate de o scurtă dezbatere în cadrul căreia iubitorii de film vor avea ocazia să discute filmele cu realizatori și critici de film. Vor fi prezenți și reprezentanți ai Comisiei Europene, pentru a explica mai bine programul MEDIA și importanța acestuia pentru modelarea peisajului audiovizual european.

Context: Începând din 1991, Comisia Europeană a modelat audiovizualul european prin intermediul programului MEDIA, contribuind la competitivitatea sectorului și la diversitatea culturală a Europei. Una dintre cele mai importante acțiuni ale programului este acordarea de sprijin financiar pentru distribuirea filmelor europene în afara țării în care au fost produse. În fiecare an, peste 400 de filme, în medie, sunt puse la dispoziția publicului dintr-o altă țară europeană, cu ajutorul programului MEDIA. În mai 2018, Comisia a propus o creștere a bugetului programului cu aproape 30 % în cadrul următorului buget pe termen lung al UE pentru perioada 2021-2027.

„Noaptea cinematografului european” este o inițiativă nouă, apărută în contextul unei strategii de sensibilizare care se concentrează pe public și vizează îmbunătățirea cunoștințelor legate de programul MEDIA și de subiectele acoperite de acesta, încurajând totodată sensibilizarea și participarea cetățenilor. În plus, aceasta contribuie la promovarea operelor audiovizuale europene la nivel transfrontalier și la sprijinirea diversității culturale. Inițiativa completează, de asemenea, campania EUandMECăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN•••, care utilizează o serie de cinci filme scurte axate pe domeniile „mobilitate”, „sustenabilitate”, „competențe și antreprenoriat”, „digital” și „drepturi”, pentru a evidenția valoarea adăugată europeană.

 

Vlăduţ ANDREESCU, manager  ED Târgovişte