1505622_10205378188947012_8440220843383437453_n

Sorin Militaru, regizorul piesei Antigona, primul spectacol ce are premiera in luna aprilie, chiar sambata 4 aprilie in Sala mare a Teatrului Tony Bulandra, a oferit astazi un interviu in exclusivitate ziarului nostru.

Sorin ca s-a nascut in Braila pe 7 decembrie 1964. Desi a terminat Politehnica, el nu a profesat niciodata ca inginer. In timpul studentiei a lucrat ca si jurnalist si a realizat o serie de interviuri iar printre cei intervievati si Catalinei Buzoianu (n. 13 aprilie 1938, Brăila- face parte dintre cei mai importanți regizori de teatru din România) care monta la acea vreme ”Chira Chiralina” la teatrul din Buzău. El sutine ca este cel mai frumos spectacol pe care l-a vazut si tot atunci in 1994 a simtit ca vrea sa faca regie; in 1997 se decide sa mearga la UNATC I.L.Caragiale, Facultatea de Teatru- Regie de teatru, unde intra pe locul doi si ”intamplator” la clasa Catalinei Buzoianu pe care o si numeste ”mama mea spirituala si o mare regizoare”.

Intalnirea cu regizorul Sorin Militaru a avut loc chiar pe scena teatrului Tony Bulandra din Targoviste in decorul pregatit pentru Antigona, piesa in a carei distributie ii vom revedea pe actorii: ANDREEA TĂNASE, SEBASTIAN MARINA, COSTIN CAMBIR, ANTONIA IONESCU, DELIA LAZĂR, CĂTĂLIN MAREȘ, RADU CÂMPEAN, MIRCEA SILAGHI,  CRISTI OLARU,  IILIE GHERGU, CRISTINA DUMITRA. Scenografia: Horatiu Mihaiu / Light design: Adrian Dragomir / Sonorizare: Andrei Mihai

Oficial Media: De ce Antigona in Targoviste?

Sorin Militaru: Este o propunere pe care am discutat-o cu domnul director Ranin, mie imi place mult sa lucrez tragedii antice, ma simt foarte apropiat de povestea tragediilor antice. Este un text contemporan. Actiunea se intampla in zilele noastre, intr-un restaurnat unde se sarbatoreste victoria din ultimul razboi. E ca un proces sau mai bine zis e un spectacol ca un fel de cosmar.

Am facut textul impreuna cu Maria Chirila, actorii sunt de aici din teatru, mai putin Andreea Tanase si Sebastian Marina care sunt colaboratori. E un spectacol interesant. Ca un cosmar al unui om care are o problema legat de identitate. Lupta dintre ratiune si spiritualitate.

OM: E necesar ca publicul sa cunoasca textul mitologic al Antigonei?

SM: Chiar si un om care nu a citit tragediile antice va intelege piesa. E un spectacol cultural, elitist si, vizual este unul plin. Avem asteptari pentru ca piesa sa fie reprezentata la nivel national si international. Este in primul rand si un specatcol vizual ceea ce inseamna un limbaj universal, inteles de toata lumea.

OM: Cum simtiti fenomenul teatral la Tony Bulandra in Targoviste?

SM: Aici se da teatrului o nota de modernitate cum nu exista in tara. Teatrul vostru incearca sa devina important. Are o directie culturala buna! Publicul e foarte bun, e unul tanar, elevi, studenti si ma bucura foarte mult lucrul acesta.

OM: De ce sa vina oamenii la teatru?

SM: Este foarte important, daca unui om care vine la teatru i se schimba viata, inseamna ca teatrul a facut ceva foarte bun. Cred ca acum societatea are nevoie de educatie si de sanatate. Daca cei din conducere nu-si dau seama de investitia in cultura si de importanta ei nu-i putem numi lideri. Investitia in cultura se recupereaza in timp, de-a lungul unor generatii. Educatia inseamna foarte mult. Daca vine un parinte cu copilul de mana la teatru, acel copil, adultul de mai tarziu, va veni la randul sau teatru.

 SCURT CV- Sorin Militaru, regizor artistic

A regizat spectacolele:

  • Alcesta, Teatrul Naţional din Târgu-Mures-Compania Tompa Miklós, Targu Mures
  • Onorabili în direct, Teatrul National din Cluj 
  • D’ale carnavalului, Teatrul dramatic „Ion D. Sârbu“, Petrosani
  • Sandros,Teatrul „Maria Filotti” din Braila
  • Țiganiada, Teatrul Regina Maria, Oradea
  • Casa Bernardei Alba, Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroşani
  • Visul unei nopți de vară,  Teatrul National din Cluj,
  • Parfum de viata pe-un tractor, Teatrul de Comedie, Bucuresti
  • Somn, Teatrul National din Targu-Mures,

COLABORARI PESTE HOTARE:

Ungaria

La musica   de Marguerite Duras

UBU de Alfred Jarry

Sefele  de Werner Schwab

Joc de pisici  de Orkeny Istvan

Hello Dolly (musical)

Serbia

Genocid  de Werner Schwab

Austria

Amalia respira adanc de Alina Nelega

 

PREMII

UNITER – Nominalizare pentru “Salonul nr.6”

Festivalul de teatru contemporan Brasov – Cel mai bun regizor    “Genocid”

Festivalul International Kisvarda   Ungaria – Cel mai bun regizor  “Imblanzirea Scorpiei”

Festivalul Teatru al minoritatilor – Cel mai bun spectacol    “Somn”

Festivalul de Teatru Scurt Oradea – Cel mai bun regizor    “Casa Bernardei Alba”

Festivalul de Teatru Shakespeare – Cel mai bun spectacol   “Visul unei nopti de vara”

 

COLABORARI TV

Producator Prima Tv

Regizor colaborator TVR si ProTv

 

Oana Grigore

Cristi Iordache