Nume predestinat. Pereti plini de arme. Pasionat de istorie. Brav si drept. „La casting mi se rupea inima cand trebuia sa trimit un copil acasa.”
Intrebat cam ce loc reprezinta in cariera sa, productia Vlad Voievod Draculea, Bogdan Jianu ne-a dat un raspuns care ne obliga pe noi targovistenii sa ne ridicam la inaltimea acestui prieten nascut sa-l joace pe domnitorul simbol al vlahilor:
“Va pot spune ca daca ar fi ultimul lucru pe care l-as face in cariera mea ,as vrea sa fie acesta, altceva nu mai are importanta, iar daca iese, va iesi doar cu voia lui Dumnezeu.”
Se pare ca Bogdan Jianu si-a implinit destinul intr-o maniera extraordinara. Daca luam in calcul numai numele actorului ne dam seama ca acest a purtat de la bun inceput insemnele destinului sau. Bogdan Jianu- nume cu mari conotatii istorice, care s-au si concretizat prin interpretarea lui Iancu Jianu.
Inclusiv familia in care a crescut a fost “o pepiniera” pentru implinirea destinului sau. Pasiunea pentru teatru vine de la mama sa iar cea pentru film de la tatal sau, care asa cum declara Bogdan Jianu intr-un interviu “seamana izbitor cu Sergiu Nicolaescu”.
Ajuns la 10 ani pe platoruile de filmare la Buftea, intr-o excursie cu scoala, destinul ii trasa pasii inceti si siguri pentru ceea ce avea sa implineasca in viata. Fascinat de decoruri, de arme, de cai, a simtit ca trebuie sa faca parte din povestile cu eroi. Iubitor de istorie, tatal continua rolul de ghid si ii aduce lui Bogdan prima carte “Cei trei muschetari”, ce destin!
Mai bine de doua luni aici la Targoviste, Jianu, Pavlovschi si Padureanu au fost adevaratii muschetari.
Bogdan Jianu a jucat atat in filme, cat si in spectacole istorice. L-am putut urmări în filmele „Vine poliția”, „Hunted”, și „What about love” și în spectacolele „Mihai Viteazul” (în rolul lui Baba Novac), „Dacii” (în rolul lui Gerula), „Vlad Draculea” și „Iancu Jianu” (în ambele, în rolurile principale). Într-unul dintre filme („What about love”) a avut privilegiul să joace alături de un mare actor: americanul Andy Garcia pe care l-a numit un actor si om deosebit.
Absolvent al liceului „Zinca Golescu” din Pitești și, mai apoi, al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din Capitală, Bogdan Jianu nu are studii de actorie. Este, însă, un autodidact. De altfel, singur a învățat să și mânuiască spada. De asemenea, știe să călărească, lucru indispensabil pentru el având în vedere caracterul filmelor și al spectacolelor în care joacă.
Actorul preferat al artistului este Sergiu Nicolaescu.
Suprins la repetitiile pentru spectacol, l-am rugat pe Bogdan Jianu sa ne acorde un interviu din care am inteles inca o data cat de frumos si inaltator isi implinesc oamenii destinele si cum povestile lor fascinante pot motiva semenii sa creada in ei si in visele lor si sa-si implineasca destinele pentru care s-au nascut.
Bogdan Jianu:
Desi muncim aici de peste doua luni, am crescut o echipa de oameni cum n-o avem niciunde in tara. Pentru mine este foarte important acest spectacol pentru ca am avut ocazia anul trecut sa-l joc aici pe Vlad. De copil am fost atras de acest personaj dar nu m-am gandit vreodata ca o sa-l joc, sau ca o sa am vreo legatura cu el, pur si simplu mi-a placut.
Am dezvoltat aici cea mai buna baza a noastra de ucenici cascadori , din tara. Deci acest spectacol are pentru mine o insemnatate dubla,faptul ca am reusit sa-l pun in scena si pentru ca acesti ucenici sunt extrem de buni si ii vom lua cu noi sa colaboram in continuare in alte proiecte.
Am rolul principal pentru ca s-a intamplat ca din toata echipa sa ma potrivesc cel mai bine cu personajul Vlad Voievod Draculea.
Daca iese spectacolul cum ne-am dorit, nu mai conteaza cat am muncit.
Aici am intalnit foarte multi oameni noi, cu care n-am mai lucrat,iar din putinele lucruri cu care ma laud este faptul ca nu am gresit nicodata la distributie, la casting. Toti actorii de aici i-am distribuit dupa fizionomie, dupa cum au vorbit si, cel mult i-am schimbat intre ei daca a fost cazul, insa nu am renuntat la niciunul, toti au fost pe rol. Cand vad ca am ales bine un om pentru un rol, nu doar ca i se potriveste dar il si dezvolta, este inaltator.
Vrem sa facem un film intr-o ora, n-ai cum sa dai gres, ori merge, ori nu merge. Sunt meticulos din fire si vreau ca toate lucrurile sa iasa perfect, ca la carte, cronologic, corect, sincer, onest si din suflet.
Am gasit cativa copii din trupa vazandu-i prin parc cum faceau „tumbe”, unii dintre ei sunt cei mai buni, iar altii care au venit cu ganduri mari, s-au redefinit de a doua zi si au inteles cum trebuie sa fie. Au ramas langa noi decat oamenii care au avut caracter. Am fost foarte dur cu ei si uneori mi se rupea inima pentru ca erau niste copii de 15-16 ani, i-am fortat peste limita ca sa ramana cei care sunt. Sunt 64 de ucenici pe care ne putem baza.
Depasim peste 100 de oameni cu totii, actori, figuratie, staff. Majoritatea sunt prezenti aici pentru mine si le-am spus de la inceput care sunt conditiile.
Am facut in viata doar ceea ce mi-a placut, din suflet, de aceea nu am pus pret pe situatia financiara.
Primaria si Consiliul ne-au sprijinit in masura in care ne-au aprobat un buget. Insa ne-am dorit sa fie cea mai buna productie si am apelat la toti oamenii cu care am lucrat de-a lungul anilor si le-am cerut ajutorul. Nu am tinut cont de situatia financiara in acest spectacol pentru ca ne dorim sa iasa cel mai bun spectacol pe care l-am facut pana acum si de aceea am muncit cu sufletul. Imi doresc si pe viitor ca aici in Targoviste sa facem cele mai frumoase spectacole, iar eu voi face tot ce tine de mine: cele mai bune scenarii, cele mai bune costume, cascadorii si tot ce implica acestea.
Sufleteste, acest spectacol este un omagiu pe care il aducem regizorului Sergiu Nicolaescu, pentru ca marele lui regret profesional a fost ca nu a regizat Vlad Tepes. Maestrul a fost nevoit sa aleaga intre doua filme ,Vlad Tepes si Mihai Viteazul. Desi initial a vrut sa le faca pe amadoua, a ales Mihai Viteazul.
Intrebat cam ce loc reprezinta in cariera sa, pe o scara de la 1 la 10, productia Vlad Voievod Draculea, Bogdan Jianu ne-a dat un raspuns care ne obliga pe noi targovistenii sa ne ridicam la inaltimea acestui prieten nascut sa-l joace pe domnitorul simbol al vlahilor:
“Va pot spune ca daca ar fi ultimul lucru pe care l-as face in cariera mea ,as vrea sa fie acesta, altceva nu mai are importanta, iar daca iese, va iesi doar cu voia lui Dumnezeu.”
Oana Grigore
Cristi Iordache