DUMINICĂ, 24 noiembrie 2019 de la ora 19.00 sunteți invitați la producția teatrală ”Carmen” de Prosper Merimee în regia lui Suren Shaverdyan, cel care a realizat si  spectacolul Othello, premiat atât în țară cât și în străinătate.

de: Prosper Mérimée

regia: Suren Shahverdian
coregrafia: Hugo Wolff

scenografia și costumele: Mc Ranin

în distribuție: Bianca Pintea | Liviu Cheloiu | Andreea Tănase | Andrada Fuscaș | Iulia Verdes | Radu Campean | Daniel Nuţă | Florin Oros|

 

O poveste de dragoste plină de pasiune, un spectacol care dezvăluie multiplele fațade ale talentului actorilor. Relația dintre Carmen și Don Jose se desfășoară în cadrul distribuirii rolurilor și punerii în scena a piesei ce poartă numele principalului personaj feminin. Acest tip de scenariu gen Matryoshka face ca spectacolul să fie mult mai captivant.

Prosper Mérimée a fost dramaturg, povestitor, istoric, arheolog francez, considerat creatorul nuvelei realiste franceze.
Arta sa, realistă prin atitudinea obiectivă față de personaje și evenimente, documentația erudită, sobrietatea compoziției, concizia stilului, poartă pecetea romantismului prin dramatismul conflictelor pasionale, consumate uneori în ambianțe primitive, ce anticipează naturalismul, prin predilecția pentru exotism, fantastic și aventură, pentru pitoresc și culoare locală.

Prosper Mérimée aduce în prim plan iubirea pătimașa a locotenentului Don José pentru frumoasa țigancă spaniolă, Carmen, pe care a cunoscut-o într-o fabrică de tutun din Sevilla și pentru care renunță la carieră, face contrabandă, este degradat, arestat și pe care o pierde în final, iubirea lui neputând lupta împotriva dorinței de libertate a lui Carmen.

”Carmen” este nuvela principală rămasă mai pregnant în istoria literaturii din creaţia lui Mérimée al cărui destin parcă ar fi fost pus în slujba unei etape pregătitoare pentru viitoarea capodoperă a teatrului liric. Mérimée era o personalitate foarte importantă în societatea franceză iar nuvelele sale erau citite şi foarte cunoscute. De aceea, Camille Du Locle, director la Théâtre National de l’Opéra Comique, libretist, impresar şi regizor, fin cunoscător al operei lirice şi al compozitorilor, a avut în 1873 extraordinara idee de a-i sugera şi solicita lui Bizet să compună o operă după nuvela ”Carmen” de Mérimée. Au iubit foarte mult această operă compozitori precum Brahms, Ceaikovski şi Puccini dar şi Friedrich Nietzsche sau Siegmund Freud.

 

Poți comanda bilete online aici:

☛ Bilete online: https://www.eventim.ro/ro/bilete/carmen-targoviste-teatrul-municipal-tony-bulandra-1158522/performance.html
______________________________________________________

Sau aici:

☎️ Telefonul agenției de bilete a teatrului: 0245.210.046;
✆ WhatsApp: 0799.759.012;
? E-mail: rezervari@tonybulandra.ro
? Agenția de bilete a teatrului: Bulevardul Regele Carol I nr. 43

? Program de lucru: L – D: 09.oo -19.oo