Oficial Media a incercat sa aduca in fata cititorilor sai cateva opinii din zona politica si administrativa a orasului, despre teatru si impactul acestuia intr-o comunitate.
Targovistea se bucura de existenta unui teatru si de tot ce se inseamna prezenta lui in orasul nostru. Spectacole in premiera, viata de actor, teatrul de papusi, proiectii de film, invitati de marca, atat din tara cat si din strainatate; un exemplu recent este prezenta domnului Joao Mota (fondatorul teatrului independent din Lisabona) sau prima femeie regizor, Di Trevis , in regia careia s-a jucat piesa, A douasprezecea noapte de Wiliam Shakespeare. Acestea sunt doar cateva nume ce au colaborat cu Teatrul Municipal Tony Bulandra.
Si pentru ca teatrul este un formator de opinie, un pilon de educatie si un mod de exprimare a indivizilor dintr-o societate, spunem ca este necesar ca el sa fie o prezenta permanenta in viata celor care iubesc frumosul, arta, educatia dar si profunzimile pe care o piesa de teatru ti le poate revela.
Si mai credem ca atunci cand te afli in ”fruntea” unei comunitati, sau iti doresti sa fii lider, esti in primul rand un model, un exemplu pentru toti cei pe care ii conduci. Daca vrei sa influentezi destinele unui oras, ale unei tari, e necesar ca tu sa fii un vector de schimbare, un exemplu de ”asa da” pentru care oamenii sa fie motivati sa te urmeze. Este adevarat ca in societate valorile au fost inlocuite de cu totul altceva, iar dorinta de ”face bine”, de a creste o comunitate a disparut.
Am fost placut surprinsi sa vedem ca inca mai vin la teatru si oameni din zona politica si administrativa a orasului. Intuim ca este o placere si o dorinta personala a acestora de a-si petrece putinul timp liber, altfel decat de obicei si iata au ales teatrul.
Am remarcat-o, astfel, pe doamna Claudia Gilia, lector universitar doctor la Universitatea Valahia si presedinta Organizatiei de femei PSD Dâmboviţa, alaturi de sotul acesteia, Gilia Valeriu, precum si pe Gabriel Grozavu, fostul vicepresedinte PNL Dambovita, prezenti in repetate randuri la spectacolele teatrului Tony Bulandra. Ne-am bucurat! S-au alaturat celor cativa oameni din viata publica a orasului ce frecventeaza teatrul nostru.
Pentru ca si noi iubim teatrul, vineri seara ne-am aflat la premiera piesei Rozmarin si Maghiran, in regia lui Joao Mota si i-am rugat pe acestia sa ne ofere cateva cuvinte despre teatru si de ce sunt prezenti aici.
”Spectacolul din seara aceasta a fost extraordinar. Actorii de la Teatrul Tony Bulandra sunt minunati, punerea in scena a fost una deosebita. A fost o seara minunata, in care ne-am simtit foarte bine, ne-am relaxat. Ii invitam pe toti targovistenii si dambovitenii, sa vina la teatru, pentru a descoperi aceasta arta speciala.” (Claudia Gilia)
Un gest care merita notat, a fost initiativa doamnei Gilia de a veni la teatru insotita de cativa studenti de la Universitatea Valahia, acolo unde preda. Vectorii de schimbare despre care vorbeam…
”O piesa foarte frumoasa, moderna, un exemplu de colaborare intre regizorul portughez si Teatrul Tony Bulandra. Tinerii ar trebui sa vina mai des la teatru pentru ca este o activitate educativa, unde pot invata si vedea ceva nou”, ne-a declarat Gilia Valeriu.
Cu putin timp in urma, in atentia noastra a fost si Gabriel Grozavu, prezent la spectacolul ”A douasprezecea noapte” in regia doamnei Di Trevis. Acesta ne-a declarat ca vine cu placere la teatru si ca formarea unui tanar se poate face cu succes si intr-o institutie culturala.
”Teatrul a aparut odată cu forma de organizare a societății umane. Oamenii se regăsesc în piesele jucate așa cum sunt ei, cu moravuri, cu bune și cu rele și tot ce derivă din acestea. Teatrul, după cum sunt convins ca știți, este una dintre cele 7 arte. Tinerii trebuie sa aibă acces la cultură pentru că este un punct foarte important in educația acestora. Este cert că spectatorii se pot regăsi in actori, in subiectele tratate, acolo unde se prezinta practic fiinta umana. Plăcerea de a veni la teatru este într-un fel împărtășită de către părinți în primii ani de viata, apoi de școală și în cele din urmă de anturajul fiecarui tânăr.” (Gabriel Grozavu)
Felicitam si sutinem prezenta acestor oameni in viata teatrului, pentru ca ei au ales sa fie vectori de schimbare si au inteles ca dincolo de orice avutie materiala, sau pozitie in societate, fara educatie, cultura si aplecare catre viata sociala a unei comunitati nu poti aduce nicio imbunatatire celui de langa tine.
Oana Grigore
Catalin Alexandru