Afis Teaser BABEL micFestivalul Internațional al Artelor Spectacolului BABEL, ediția a V-a, va avea loc la Târgoviște între 1 și 12 Iunie 2015. Anul acesta, am decis să separăm festivalul în două mari evenimente: între 1 și 5 Iunie va avea loc renașterea Festivalului Păpușilor Vii, dedicat teatrului de animație, iar între 6 și 12 Iunie vor fi programate evenimentele de teatru, teatru de stradă, dans și muzică proprii Festivalului BABEL.
Festivalul Păpușilor Vii este un concept unic, încercând să separe în conștiința publicului târgoviștean noțiunile de „teatru de păpuși” și „teatru pentru copii”. Teatrul de animație are o tradiție milenară, răspândită pe întreg globul, adresându-se deopotrivă adulților cât și celor mici, iar Festivalul Păpușilor Vii este conceput în așa fel încât să aducă în atenția publicului contemporan măiestria și dinamismul deosebit al acestei forme de artă unice.

Organizat cu sprijinul celei mai longevive organizații teatrale din istorie – UNIMA – prin intermediul doamnei Irina Niculescu, Festivalul Păpușilor Vii va avea invitate teatre notabile din țară (Teatrul Țăndărică, Opera Națională Comică, Teatrul Toma Caragiu Ploiești, Teatrul Național Târgu-Mureș), cât și din lume (Italia, Iran).

Cea de-a V-a ediție a Festivalului BABEL se dorește o continuare și o rafinare a temei abordate anul trecut, și anume ”Vorbire”.

În 2014, Festivalul BABEL a fost singura manifestare artistică de amploare dedicată artelor spectacolului practicate de minorități lingvistice, etnice și politice din România. Am avut invitați din comunități mai mult sau mai puțin izolate și exotice, de la Țara Bascilor la Nordul extrem al Suediei (zonă locuită de populația Saami), de la India de Sud-Est la comunitatea Țiganilor Băieși din Ungaria și Serbia, din Iran și până în Turcia.

Anul acesta am confirmat invitați din Armenia, Italia, Franța, Spania, Coreea de Sud, Portugalia, Ucraina, Anglia, Scoția, Iran, Israel și Ungaria. Pe lângă diversitatea copleșitoare pe care o propunem, țintim mai mult decât oricând spre o calitate ireproșabilă a spectacolelor propuse, având așadar ca invitat de gală un spectacol al Royal Shakespeare Company de la Stratford-Upon-Avon, locul nașterii lui William Shakespeare, una din cele mai importante instituții teatrale din lume.

Festivalul BABEL este un demers în continuă creștere, un festival la nivel european, conceput și realizat în așa fel încât să confirme importanța Teatrului Tony Bulandra Târgoviște ca un adevărat „teatru de interes național”.

Comunicat de presa