Radu Crețu este un tânăr artist, elev al Liceului de Arte Bălașa Doamna (clasa a XII-a, specializarea Arhitectura) care și-a canalizat talentul spre domeniul creației. Acesta a reunit o serie de lucrări, pe care le-a realizat sub îndrumarea doamnei profesoare Costache Briena, în cadrul propriei sale expoziții, denumita „Orice din Orice”.

Pasionat de graffiti si skate, introduce în lucrările sale accente care fac trimitere la arta urbană, stilul de lucru pe care îl abordează încadrându-se în neo-dadaism.

Teodora Mihaila: Care a fost conceptul expoziției si cum ți-a venit ideea?

Radu Cretu: Într-o vreme m-au inspirat artiștii care fac lucrări din resturi de orice fel. De exemplu Bordalo2, Art is trash etc. . Aveam o lucrare de genul aruncată prin casă, făcută mai demult. Conceptul expoziției era acela de a arăta ca poți face orice din orice, cum îi spune și numele. Numele l-am ales când i-am spus mamei că vreau sa îmi aducă anumite materiale. Si m-a întrebat ce materiale sa-mi aducă. I-am spus că „Vreau să arăt ca știu să fac orice din orice”… și după a înțeles. Când am început sa lucrez la aceste „tablouri” , nu aveam în cap ce o să fac. În expoziție apar doi demoni ai culorii, pe care lumea i-a asemănat cu niște capre. Acei doi demoni reprezintă simplitatea și complexitatea și i-am asemănat cu alegerile noastre de zi cu zi: cele simple și rapide sau cele grele, care te pun pe gânduri.

Teodora Mihaila: Cum ai ajuns să faci acest proiect sub îndrumarea doamnei profesoare Costache Briena?

Radu Cretu: Îi aduceam în fiecare joi câte o lucrare din asta… ea nu are ore joia. Luam cheia de la femeile de serviciu, lăsam lucrarea acolo si după încuiam. I-am lăsat așa cam 3 lucrări fără să știe ale cui sunt. Apoi într-o oră m-am gândit să îi spun că sunt ale mele, pentru că începuse să le atârne prin atelier și părea ca îi plac.

Teodora Mihaila: Cum ați stabilit locul unde sa se desfășoare expoziția?

Radu Cretu: Doamna profesoară Costache Briena a venit cu ideea de a face expoziția la ISJ si m-a întrebat dacă sunt de acord. Mi-a plăcut ideea, pentru că există un mare contrast între expoziție și acea instituție.

Teodora Mihaila: Te influențează în vreun fel faptul că înveți la un liceu de arte?

Radu Cretu: La început sigur m-a influențat, dar pe parcursul liceului totul devenea monoton și mai nimeni nu mai avea acel chef de desen sau sa fie remarcat cu stilul lui. Am vrut să îmi fac propriul stil, să fac ceva diferit și de impact.

Interviu realizat de Teodora Mihaila

Fotografii: Teodora Mihaila