Colectivul redactional al cotidianului online Oficial Media, precum și revista Artele Spectacolului urează un sincer LA MULȚI ANI, artistului Vali Crăciunescu! <3 

Vali Craciunescu s-a nascut pe data de 13 februarie 1973, la Giurgiu. La 13 ani are primul sau contact neprotejat cu acordeonul si acum recunoaste ca acest lucru i-a fost fatal. Asta dupa ce in prealabil, intr-a patra, si-a incercat talentul si la trompeta, de care nu s-a atasat insa la fel de mult, privind intreaga poveste „mai degraba ca pe o joaca”.

Incepand cu varsta de 16 ani, Vali a invatat sa cante si la pian. Experienta muzicala din primii ani ai vietii este strans legata de Scoala de Arta Populara din Giurgiu, pe care a urmat-o in paralel cu studiile gimnaziale. Ca detaliu interesant, tot in cadrul aceleiasi Scoli de Arte Populare, Vali Craciunescu a facut si cursuri de dansuri populare, pentru care insa n-a avut o prea mare slabiciune.

Prima sa iesire la rampa s-a petrecut in imprejurari tipice Epocii de Aur, la faza nationala a concursului Cantarea Romaniei care se desfasura tocmai in Giurgiul sau natal. „Intreg recitalul meu a fost un esec total, recunoaste artistul. Aveam vreo 13 ani si o sala intreaga era cu ochii pe mine. Venisera toate oficialitatile judetului si a trebuit sa interpretez de doua ori intreaga compozitie pentru ca prima data am cantat groaznic, din cauza emotiilor. Pana la urma m-am ales cu un loc trei”.

Tot in aceeasi perioada, in calitate de membru „destoinic” al Casei Pionierilor, Vali Craciunescu a realizat o serie de turnee atat in tara, cat si peste hotare, mai precis in Bulgaria. Au urmat anii de liceu, pe care i-a absolvit tot la Giurgiu, ani in care a activat in cadrul unei trupe de folk, numita Karma. In clasa a X-a s-a reorientat, facand parte dintr-o formatie pop-rock, Aspect, cu care a colaborat pana in 1992, an in care a trebuit sa mearga in armata. Initiativa nu l-a parasit insa nici aici. Detasat la o companie de genisti din Constanta, Vali Craciunescu s-a impus repede in spatiul cazon. Dupa ce initial a cantat doar prin cazarma sau pe la petreceri, a ajuns la scurt timp sa dea recitaluri la acordeon pe la diferite spectacole organizate la Casa Armatei. Talentul i-a fost recompensat la scurta vreme de catre comandantul unitatii, care l-a facut furierul sau personal.

Reintors la vatra, l-a cunoscut in scurt timp pe Stirbu Petrisor, membru fondator al formatiei Floare Albastra, o trupa de rock progresiv. Spil, asa cum era cunoscut de toata lumea, avea drumuri regulate la Giurgiu in calitate de profesor la Scoala de Muzica, intr-o vreme in care trupa bucuresteana trecea printr-o perioada mai putin roz. O ucenicie de un an in preajma celebrului Spil, timp in care si-a perfectionat cunostintele de pian si claviatura i-a fost suficienta lui Craciun pentru a intra un an mai tarziu in trupa Floare Albastra, unde activeaza atat la claviaturi, cat si la acordeon. In 1994, grupul lanseaza impreuna cu Quo Vadis discul Coming Out Of The Maze, care este si primul album pe care figureaza numele lui Vali Craciunescu. In acea perioada a avut si o aparitie surprinzatoare pentru acea vreme pe canalul muzical de televiziune MCM, care a difuzat un interviu cu componentii trupei Floare Albastra, precum si videoclipul piesei Acasa La Contele Dracula. Cu aceasta ocazie, Vali si-a demonstrat virtuozitatea „jucandu-se putin cu acordeonul pe niste piese frantuzesti”.

In 1998 l-a cunoscut pe Dan Helciug, solistul viitoarei sale formatii, Spitalul de Urgenta. „El era student la Academia de Teatru si Film, iar eu am apucat sa joc un rol secundar intr-un film de lucrare de diploma, Spil, dedicat de un coleg de-al lui Dan Helciug, Sorin Bucataru, lui Stirbu Petrisor. Ne-am intalnit pur si simplu pe culoarele ATF-ului si de atunci am devenit prieteni”, isi aminteste Vali Craciunescu. Spitalul de Urgenta s-a pus repede pe picioare si, in anul 2000, a lansat primul album, intiulat Traiasca Berea!, Au urmat Spitaliomania, in 2002 si Stupefiant, doi ani mai tarziu. Imediat dupa aparitia acestui album, Vali Craciunescu paraseste Spitalul de Urgenta, pentru a urma o cariera solistica. In aceasta ipostaza, a lansat in 2005 albumul Soc.

A contribuit la această pagină: salo
Sursa: cinemagia.ro