Duminică, 30 aprilie pe scena Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște a avut loc premiera spectacolului ”Cineva are să vină” de Jon Fosse, regia Monica Pop. Studentă la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj, la clasa Conf. univ. dr. Mihai Constanin Ranin, Monica Pop a pus în scenă prima ei piesă, aceasta fiind și lucrarea de licență pe care urmează să o susțină la Cluj. 

Monica Pop a adus cu sine un suflu nou, o briză de mister, de fantezii și dorințe care prind viață când ”cineva are să vină”. După premieră am rugat-o pe regizoare să ne împărtășească din experiența sa cu primul proiect, cel care i-a deschis ușile către lumea fascinantă a teatrului profesionist. Conversația a fost una deschisă, alături de actori și oameni de teatru.

Cristi Iordache: Cum ai ajuns la distribuția de față: Andreea Tănase, Radu Câmpean și Mircea Silaghi?

Monica Pop: Am dat un casting în urma căruia mi s-a părut că ei ar fi cei mai potriviți pentru roluri, deoarece aveau personalitățile cele mai asemănătoare cu cele trei personaje. Nu ne cunoșteam dinainte, acum a fost prima dată.

CI: Cine s-a ocupat de decor?

MP: Domnul Ranin a făcut decorul.

CI: Consideri că te avantajează decorul în a participa cu spectacolul în anumite festivaluri?

MP: Cred că ar fi greu de transportat, însă din câte am înțeles se poate.

CI: Pe mine personal m-a încântat foarte tare decorul, pentru că de o vreme încoa se încearcă o iesire din tipare cu sfori, hârtie glasse, fiare…Nu zic că e ceva rău să impresionezi, dar trebuie să ai siguranța a ceea ce transmite. În momentul în care am văzut aici un decor clasic, plin, am fost extrem de încântat.

Oana Grigore: Este primul tău spectacol, cum te-ai simțit în postura de regizor, ai avut emoții, ți-a fost greu?

MP: Da, a fost greu. Fiind primul spectacol, prima experiență în afara facultății și într-un regim de teatru profesionist, m-am văzut puțin ”nedescurcăreață”. Trebuia lucrat pe lumină, pe sunet, pe actori. De altfel ei au și contribuit foarte mult la crearea acestui spectacol.

CI: Cât timp ai stat în Târgoviște să lucrezi efectiv la spectacol?

MP: Cam de o lună și jumătate, cu pauze în vacanța de Paște.

Ștefan Ștefănescu: Cred că ar fi bine să ne spui câteva cuvinte despre tine. Cine ești tu?

MP: Am 21 de ani, sunt studentă la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj, clasa domnului Ranin și Răzvan Mureșan. Sunt în anul III. Acesta a fost proiectul meu de licență, și primul meu proiect în teatru. Masterul îl voi urma tot pe domeniul Regie.

CI: Ce așteptări ai de la piesă în viitor și ce alte proiecte ți-ai propus?

MP: Sincer, sper ca spectacolul să se joace cât mai mult. Noi ne-am dat seama că este într-o zonă experimentală. Nu știi care este reacția publicului. Pe viitor se va transforma și poate suferi anumite modificări.

CI: Conceptul este extraordinar. Nouă ne-a plăcut foarte mult și ai făcut o alegere bună pentru actori.

Actorii:

Andreea Tănase: A fost o experiență foarte intensă, pentru că e un text foarte bun, dar este foarte greu. Consider că este existențialist, deoarece tu ca actor nu poți să găsești un concret și trebuie să joci metafora. Și practic asta a fost marea mea problemă. Îmi place foarte mult că este un spectacol experimental, un spectacol altfel decât am jucat până acum, un text care se duce spre absurd. M-am simțit foarte bine alături de colegi.

VEZI GALERIE FOTO

Radu Câmpean: Am colaborat greu, dar am făcut treabă până la urmă. Textul mai poate suferi mici modificări. Spectacolul ramâne la înțelegerea fiecăruia.

Mulțumim celor care au fost alături de Oficial Media: Monica Pop, Cristi Iordache, Oana Grigore, Andreea Tănase, Mircea Silaghi, Radu Câmpean, Ștefan Ștefanescu, Cătălin Buzea, Radu Ilicea.

Monica Pop: M-am atașat de Târgoviște. Voi reveni cât de curând!

* Însoțită de familie, Monica Pop ne-a mărturisit și faptul că i-a plăcut orașul Targoviste și a reușit să viziteze Curtea Domnească, Mânăstirea Dealu și alte obiective de interes național.