Promovarea și revitalizarea patrimoniului cultural, premisă a cunoașterii și bunei înțelegeri

Cultura reprezintă expresia identității individuale și comunitare, a stilului de viață al acestora, incluzând valori esențiale și drepturi fundamentale. Ea crează cadrul pentru coeziunea socială, pentru înțelegere, pentru respectarea diversității și pentru pace, fiind un element cheie al conviețuirii împreună.

În același timp, în Europa zilelor noastre, conservarea identității culturale reprezintă o provocare. Pornind de la aceste idei, Asociația Reflector din Cluj-Napoca și Asociația Concordia Oslo au dezvoltat un parteneriat menit să contribuie la facilitarea dialogului intercultural, la promovarea valorilor culturale române și norvegiene, precum și a etniilor care conviețuiesc în cele două țări.

Cele două organizații au pus la cale un dialog artistic cu „replici” inspirate din folclor, a cărui concretizare a avut loc în urmă cu câteva zile, la Oslo.

Artiști norvegieni și români s-au reunit într-un spectacol inedit, menit să pună în valoare diversitatea etnoculturală europeană și să transmită generațiilor actuale, valori culturale autentice, prin forme de expresie artistică ce transcend barierele lingvistice.

Programul a inclus piese muzicale, secvențe de dans, elemente de port, reprezentative pentru cinci culturi – norvegiană, românească, maghiară, evreiască și rroma, cu accent pe primele două.

Legat de cultura norvegiană se cuvine să precizăm că aceasta  a evoluat și a fost strâns contopită, de-a lungul timpului, cu elementele geografice și istorice caracteristice fiecărei zone. Astfel, cultura norvergiană combină trecutul pre-creștin cu momente sau figuri creștine locale, sărbătorile creștine fiind sărbătorite și acum alături de sărbătorile arhaice. Cea mai populară sărbătoare pre-creștină este Midtsommer, marcând începutul verii, în iunie, când oamenii se adună și celebrează soarele și natura; ea fiind în același timp și sărbătoarea sfantului Ioan Botezatorul. Evenimentele familiale, cum sunt nunta sau botezul, sunt ocazii in care majoritatea norvegienilor poartă ținuta traditională, numită bunad. Acesta este facut cu multă măiestre, din lână, în diferite culori, specifice fiecarei zone geografice. Tinuta este purtată și de ziua națională a țarii, 17 mai, zi în care fiecare localitate organizează ‘trenul copiilor’- o paradă festivă la care participa toată lumea (copii, părinți, oficialități) – fiind un simbol al păcii, înțelegerii, toleranței, valori pe care norvegienii le respectă îndeaproape.

Astfel de valori și elemente culturale au fost promovate în cadrul călătoriei artistice pe care au realizat-o cele două asociații și ai cărei protagniști au fost:

Roar Elgenberg, Norvegia – Nai – consacrat artist norvegian de talie internatională, cu o discografie care cuprinde 16 albume proprii, un mare iubitor al muzicii tradiționale româneşti pe care a adus-o, într-o interpretare proprie, în fața publicului din întreaga lume. A fost medaliat de statul român cu “Meritul Cultural în gradul de Cavaler”, în anul 2007, pentru promovarea culturii românești.

Cezar Zavate – Chitară – profesor la Oslo Music School, muzician de excepţie, colaborator al mai multor trupe norvegiene de succes. În România a cântat, colaborat şi înregistrat cu artiști precum: Ştefan Bănica jr, Paula Seling, Luminiţa Anghel, Marcel Pavel și Virgil Popescu.

Arpad Buta – claviaturi/saxofon/clarinet – muzician polivalent, profesor la Odda Music School, compozitor, producator muzical.  A cantat cu artisti norvegieni consacrati, precum: Stian Carstensen, Groove Orchestra, Frode Gryten, Erlend Sletevoll, Synergy si Jitney.

Gabriel Ghita – Claviaturi – component și colaborator al unor trupe muzicale și artiști renumiți din România precum: Compact C, Emeric Set, Mihaela Runceanu, Alexandru Jula etc.

Sorin Zamfir – Percuţie – component și colaborator al unor trupe muzicale și artiști renumiți din România cum ar fi: Semnal M, Emeric Set, Cătălin Condrache & Sabah, Sunet Transilvan etc.

Diana Roşca – Actriță/ vocal – colaborări permanente/ individuale cu Teatrul Național Cluj, Teatrul Național Timisoara, Teatrul „Aureliu Manea” Turda, Teatrul de Arta Deva; a dezvoltat numeroase proiecte independente în domeniul cultural (teatru, muzică, film), proiecte aduse în fata publicului din România, Europa și SUA.

Evenimentul a făcut parte din proiectul “I3 – Interethnic x Intercultural x Inter-arts”, finanțat prin Granturile SEE în cadrul Programului PA16/RO12 – Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural, Fondul pentru relații bilaterale, Măsura B: Crearea/menținerea unor relații de cooperare și schimb de experiență. Contact: Diana Roșca – Președinte Asociația “Reflector”, Cluj-Napoca, tel: +40 745 640.586, e-mail: asociatia.reflector@gmail.com