Aleksandar Ivanovski, deja prietenul Teatrului Tony Bulandra de câțiva ani, este prezent la Festivalul Babel, ediția a VII-a. Acesta a regizat spectacolul ”Trei surori” de Cehov, și a participat în edițiile precedente la festival, în 2016 găzduind unul dintre workshopurile pentru voluntarii din Babel Fast.

Astăzi, 3 iunie, de la ora 21.00 în Sala Studio a Teatrului Tony Bulandra are loc spectacolul ”Pădurea copacului meu” de Sasho Dimoski, o producție North of Impact` Theatre Company, în coproducție cu NT JHK Dzinot, Macedonia, regia semnată de Aleksandar Ivanovski.

L-am reîntâlnit pe Aleksandar în Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra, chiar înainte de începerea spectacolului de debut a festivalului, Pasărea de Foc. Despre conceptul, textul și punerea în scena a ultimei sale producții, l-am rugat pe regizorul Aleksandar Ivanvoski să ne ofere mai multe detalii. Se anunță a fi un moment artistic plin de emoție pentru cei care se vor afla în sală. Mai multe detalii în rândurile de mai jos.

”Este un spectacol mic, cu un actor și un compozitor din Macedonia, cel care va interpreta muzica live pe scenă. Povestea de bază este o conexiune dintre mai multe texte destul de diferite, unul ii parține lui Bernard Marie Koltes, ”The night just before the forest” și textul actual, care apare în spectacol este al unui scriitor contemporan din Macedonia, Sasho Dimoski.

Am început să fac producții independente și colaborez cu cei de la North of Impact` Theatre Company. Este primul spectacol pe care îl facem împreună. Este o poveste care vorbește despre lucrurile pe care le considerăm importante la nivel social în lume, cum ar fi emigrația, mișcarea popoarelor. Este vorba despre un bărbat care merge în ultima lui călătorie spre o pădure, acolo unde se obișnuiește ca fiecare să meargă și să-și dea sfârșitul alături de copacul lui. Este o odisee retrospectivă a emoțiilor prin viața acestui personaj, prin copilăria sa, prin iubirea sa, prin pierderile sale, până la sfârșitul vieții.

Practic este o călătorie fizică teatrală, prin aceste stări, prin aceste emoții, prin aceste amintiri despre el. Este o călătorie emoțională spusă prin corpul unui actor și prin sunetele create de către compozitor, iar compozitorul face muzica ajutându-se de obiectele găsite în exterior, bucăți de lemn, o pipă, diverse elemente, și creează astfel un instrumentar total diferit din toate aceste sunete.

De asemenea și aspectul vizual este foarte important pentru că nu există o lumină artificială, publicul va primi lanterne, ca niște torțe, și ei vor fi practic cei care vor pune lumina pe personaj și în spectacol. Se află și ei în această călătorie, prin pădurea întunecată, să urmărească povestea personajului.
Este un experiment teatral, o călătorie teatrală, un schimb intre public și spectacol, nu doar pentru a vedea trăirile personajului, dar și modul în care se simte publicul, în modul acesta vedem cum reacționează spectatorii. Cu aceste lumini, vom vedea exact unde se uită oameni, se va crea un dublu spectacol, pentru că vom vedea cum privesște cu adevărat un spectator o piesă de teatru. PEntru noi este foarte emoționant.” ne-a împărtășit, regizorul Aleksandar Ivanovski.