Teatrul Tony Bulandra Targoviste a gazduit in saptamana care s-a incheiat doua reprezentatii de teatru politic, educational. Duminica, pe scena din Sala Mare, publicul a fost pus fata in fata cu una dintre problemele politice care afecteaza femeia in libertatea de a alege pentru sine.

pc

„Pentru că Meriți”, un proiect observațional de artă activă, a venit cu o punere in scena reusita, care a ajuns atat prin text, cat si vizual, la spectatori.
Un decor acid si macabru-futurist in acelasi timp, a impactat cu aerul sau de „cabinet stomatologic” -iata spaima- si la fel, cu „sala de conferinta cu microfoane” -iata autoritatea. Un decor de geamantan care mi-a inspirat ca suntem manipulati ca niste subansamble mecanice, un decor curat, cu mici tonuri de gri, in rest culori bine definite, spatii sablon, costume vesele -dincolo era mai ieftin- de pacienti irecuperabili si chirurgi -psihoterapeuti- care taie in carne vie. Viitorul suna… captiv si sumbru -iata semnalul de alarma. Nu a lipsit, asteptat dar necesar, papusa-copil si la propriu, papusa-marioneta. Ganguritul sau de nou-nascut a fost sunetul care a stins lumina pe scena.
pe
Actorii au stiut ce colt al gurii sa-l tuguie si ce cute sa le-nchida -asta ca o gluma- in realitate expresia lor a ajuns in ton cu intregul mesajului. Sinziana Nicola, a vorbit mult repede si bine, a surprins femeia vesela care poate cu relaxare sa aduca in dialog probleme complexe. Mihaela Sirbu ceva mai calda, mai atenta la identitate personajului vulnerabil, afectuos. Pam-pam! Andrei Ionita  si Sever Andrei au fost fix acolo cu un aer de securisti moderni, indiferent de personaj. Asa ne vrea tara! Scena finala a facut din ei niste delicati gardieni de meserie si … tortionari pasionali cu finete de ceasornicar, in timpul liber. Interpretare excelenta.
pb
La discutiile de dupa reprezentatie am stat de vorba cu Irina Gâdiuță, cea care s-a ocupat de documentarea pentru acest spectacol si, desigur, echipa a fost completata de Ionut Sociu, coordonator pentru ambele spectacole de teatru activ de saptamana trecuta: „Ce-am fi dac-am sti” si „Pentru ca meriti”.
Echipa: Sever Andrei, Irina Gâdiuță, Bogdan Georgescu, Vlad Georgescu, Andrei Ioniță, Sînziana Nicola, Mihaela Sîrbu.
Va prezentam secvente din timpul discutiilor – Video.

Platforma de Teatru Politic este un proiect finanțat printr-un grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României (www.eeagrants.orgwww.fonduri-diversitate.rowww.artapolitica.ro/platforma2015 ).
 
Parteneri: Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, Noproductions, Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, Teatrul LUNI de la Green Hours, Centrul de Teatru Educațonal REPLIKA, FCER-DASM – Căminul „Amalia și Șef Rabin dr. Moses Rosen”, Gazeta de Artă Politică, MNAC.