Am asistat împreună cu Oana Grigore la un concert deosebit prin spațiul neconvențional ales de profesoara de pian Andreea Andrei. Dar ceea ce ne-a ținut captivi 3 ore a fost căldura transmisă de mișcările mâinilor pline de inocență, bucurie și în același timp, cunoaștere, ale copiilor  care au interpretat în grădina cu pomi în floare. O curte și-o grădină plină de armonia sunetelor, o iarbă moale și verde-crud pe care nu ne-am ferit să ne așezăm și, educație prin artă, implinire, la clasa unuia dintre cei mai îndrăgiți dascăli de artă muzicală. 

Cristi Iordache: Andreea, spune-mi te rog câteva cuvinte despre evenimentul care ne-a înlănțuit aici de la amiază până seara, în noapte.

Andreea Andrei: Concertul s-a desfășurat în curtea muzeului scriitorilor, mai exact la conacul Alexandru Brătescu-Voinești. Au cântat 39 elevi cu vârste  cuprinse între 4 și 18 ani, majoritatea înscriși la Centrul Județean de Cultură. Am avut la final recitalul cu elevii laureați la diferite concursuri naționale de pian. A fost diferit concertul acesta pentru că l-am gândit în alt cadru decât până acum.

C. I. : Eu recunosc că m-am încărcat cu cele mai pure energii la această întâlnire, dar specialistul ești tu și aș vrea să ne împărtășești puțin din zona tehnică, profesională.

A. A. : Ai ascultat și ai sesizat faptul că unii din ei sunt foarte, foarte talentați deși sunt foarte mici. La concursuri, anul acesta am făcut ca un fel de tur al țării (Sibiu, Brăila, Pitești, Constanța). Îți mărturisesc faptul că deja suntem o echipă foarte puternică și ceilalți participanți se cam feresc de noi. În curând cred că nu o să ne mai invite la niciun concurs pentru că le luăm toate premiile.

C. I.: Cam în ce perioadă poți duce un elev sa interpreteze acceptabil o mazurcă sau ceva mediu spre greu?

A. A.: In cât timp pot pregăti un elev să poată cânta o mazurca de Chopin? Mazurcile de Chopin sunt greuțe, depinde de elev. Unul talentat o poate interpreta într-o lună de studiu. Unul mediocru o poate învăța în 2-3 luni.

 C. I.: Spune-mi dacă poți lucra și lucrezi cu ei la stăpânirea emoțiilor, la un tonus ridicat al personalității?

A. A.: Daaaaa! E destul de dificil să-ți stăpânești emoțiile și să le dezvolți în mod constructiv. Pentru că sunt niște trăiri nemaiîntâlnite, mai ales în timpul concursurilor.

C. I.: Tocmai de aceea. Ei au nevoie de încredere în sine.

A. A.: Ideea este că ei își stăpânesc emoțiile și luptă să treacă cu bine cu gândul la mine, nicidecum la juriu sau la premiu. Să nu cumva să mă dezamăgească. Mă iubesc mult copiii ăștia! Și faptul că respectă tot ceea ce le spun e minunat. Mi-ar plăcea într-o zi să stai de vorbă cu ei, să îi asculți …cât sunt de sensibili.

C.I. : I-ai învățat că nu e necesar să aducă luna de pe cer sau le impui un target?

A. A.: Bună întrebare! Cu siguranță că targetul este impus fiind o concurență foarte, foarte mare, în schimb tot ceea ce le spun este că trebuie să mă mulțumească în primul rând pe mine, după aceea juriul. Dacă eu sunt mulțumită de prestația lor, e suficient.

C. I.: Și ultima întrebare sunt de fapt două: 1. de când lucrezi cu cel mai vechi elev?

A. A.: Acum vorbim strict de cei mai buni cu care merg in concursuri Păi,cel mai vechi elev este Codruț, care are aproape 14 ani și lucrez cu el de când avea 6 ani. Deci, de 8 ani. Este și cel mai talentat, surprinzând juriile din toată țara cu interpretările lui. Refuză să facă pian cu altcineva, deși i s-a propus de profesorul doctor conferențiar de la Universitatea din București să-l preia, spunând că este o comoară și are mâini de aur.

C.I.: Și 2. … mie mi se pare foarte mult 39 elevi; e complicat să programezi etapele de studiu pentru nivelul fiecăruia? Că aici iei om cu om, nu este ca la ora de matematică unde dai problema 7, pagina 30.

A. A.: Este foarte mult, da! Dar din acești 39 de elevi, doar 6 sau 7 excelează, sunt pianiști, restul doar studiază pianul. Cu cei care fac performanță, lucrez câte 4-5 ore pe săptămână. Ceilalți doar o oră pentru că atât impune școala. Plus că mă modelez după fiecare copil, unu-i mai talentat, altu-i mai muncitor… Majoritatea nu studiază suficient.

 

C.I. : Felicitări! In viitor poate colaborăm și facem și un reportaj mai amplu alături de elevi. Mult succes!

A. A.: Mulțumesc! Da. Vă luăm cu noi când plecăm prin țară și la anul, când plecăm la Milano.

Galerie foto click aici!…peste 170 de poze într-o seară de vis!!!