Teatrul Tony Bulandra Târgoviște va primi două distincții în cadrul Galei premiilor revistei Rinocerul 2023, ediția a IV-a, organizată de Fundaţia „Spirit Românesc Pro – Arte şi Caritate”, luni, 4 decembrie, la sala Atelier a Teatrului Național București.

  • Premiul pentru managementul teatral: Mihai Constantin Ranin, pentru activitatea managerială desfășurată la Teatrul Tony Bulandra Târgoviște și pentru producția spectacolului „Împărăteasa Chinei” de Ruth Wolff, regia Alexander Hausvater.
  • Premiul pentru interpretare feminină, rol principal: Ada Navrot, pentru rolul ”Împărăteasa Văduvă” din spectacolul Împărăteasa Chinei de Ruth Wolff, regia Alexander Hausvater.

Începând cu decembrie 2021, revista de cultură „Rinocerul” organizează Gala Premiilor „Rinocerul”, oferind premii la 3 categorii: Artele spectacolului (teatru scenic, teatru radiofonic, regie, scenografie, actorie, management teatral, teatru independent, Opera Omnia), Dramaturgie (excelenţă dramaturgică, cartea anului, Opera Omnia, critică teatrală), Literatură (traduceri literare, redactare de carte, poezie, jurnalism cultural).

Mihai Constantin Ranin, managerul Teatrului Tony Bulandra, și-a dedicat 20 de ani în a ”servi” și a onora comunitatea târgovișteană cu priceperea omului care a iubit și a trăit în teatru la fel ca în propria casă. Vă putem spune din culise, și sperăm că nu se supără domnul manager pe noi, de faptul că piese de mobilier aduse în incinta teatrului, îi aparțin (birouri, scaune, fotolii, tablouri, statuete…), tocmai pentru că spațiul acesta unic în peisajul cultural târgoviștean, a purtat amprenta de căldură, de cămin. Consider că acest premiu ar fi trebuit să fie oferit în primul rând de comunitatea pe care a servit-o, de autoritățile locale și județene. Personal, am înțeles că oamenii trebuie celebrați câtă vreme sunt în viață, câtă vreme ei se pot bucura de recunoașterea muncii lor. Și mai cred că, oameni atât de dedicați unei cauze se nasc foarte rar, va fi foarte greu, dacă nu chiar imposibil, să mai existe un ”al doilea” domn Ranin pentru teatrul din Târgoviște.

Redăm câteva declarații din cadrul unei conferințe de presă:

 ”Teatrul este o biserică a poporului”

”Întotdeauna am spus că noi nu suntem un teatru de provincie și am dovedit în cei 20 de ani acest lucru, pentru că una este să ai atitudine provincială și alta să trăiești în provincie și să ai o atitudine de om de cultură, de respirație mult mai largă. Se spune că teatrul este pentru elite. Vă amintesc că Nicolae Iorga spunea că teatrul este o biserică a poporului. Teatrul se adresează unei comunități, teatrul are obligația de a educa și atunci când intri într-un teatru trebuie să fie curat, să miroase frumos și trebuie să fie exemplar. Asta îmi doresc și mi-am dorit tot timpul de la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște.

Mihai Constantin Ranin: ”Teatrul este un loc unde se creează atitudini și se schimbă mentalități”

Aici nu este numai un loc unde se fac spectacole, unde este divertisment, este un loc un se creează atitudini, unde se schimbă mentalități și oamenii când intră în teatru simt nevoia să respire altfel, sunt mult mai atenți cu ei, cu corpul lor, cu felul de a simți. Dacă vezi că nu este o hârtie aruncată pe jos, sigur nu vei arunca nici tu una. Cred că de aici trebuie să începem și deja se schimbă lucrurile și în oraș, care arată foarte bine. Nu trebuie mereu să așteptăm schimbarea de la oameni, trebuie să facem noi schimbarea întâi și apoi să așteptăm și în jur, cu foarte multă răbdare. Teatrul se adresează comunității, căreia trebuie să-i oferi spectacole de divertisment, dar trebuie să-i oferi și spectacole foarte dificile care să oblige la gândire. Mai ales într-o zonă media foarte deschisă către facil, pentru că e mult mai ușor să discuți cu oamenii în facilitate.” (Mihai Constantin Ranin)