Peca Stefan, Cristi Iordache

Peca Stefan,
Cristi Iordache
www.oficialmedia.com

Stefan Peca nu inceteaza sa ne uimeasca.Un format teatral nou in Romania, acela de intervievare a publicului.

„Am făcut cercetarea folosind chestionare cu întrebări standard despre cum se raportează oamenii la vârstă, cum se percep acum şi în viitor. Au fost întrebări pe teme economico-sociale, ce abilităţi vor dezvolta până la bătrâneţe, până când se văd lucrând. Am avut persoane de toate vârstele, de la copii până la oameni de 98 de ani. În urma acestei cercetări s-a creat materialul pentru realizarea piesei de teatru”, povesteste tanarul Stefan Peca, un mare dramaturg roman – targovistean get-beget.

„Fane” a facut un sondaj pe o suta de cetateni, sondaj referitor la o singura piesa si a reusit sa scrie in functie de opiniile celor chestionati, trei variante, astfel incat si in timpul spectacolului, publicul sa poata alege varianta in care continua reprezentatia, avand la baza votul salii.

Spectatorul are pe scaun trei cartoane pe care sunt reprezentate un „+“ (pentru răspunsul „da“), un „-“ (pentru „nu“) şi un „60“ (pentru „întreabă după 60 de ani“).

Peca1

„Actorii pun trei întrebări de-a lungul spectacolului, iar spectatorii răspund prin cele trei variante pe care le au la îndemână. Piesa continuă de fiecare dată în funcţie de răspunsul dat de majoritatea oamenilor după numărarea «voturilor». Interesant este că niciodată acest spectacol nu seamănă cu cel anterior. De fiecare dată există o altă alegere a publicului“, a explicat Ştefan Peca.

La un moment dat, cineva din public decide „prelungirile“, alegând un număr, şi totul se termină când s-a scurs timpul: 60 de minute de joc. De-aici si numele piesei: „Pe ceas. Cu 60 de minute mai batran.”