Balcanicele 13

Teatrul Municipal Tony Bulandra Târgoviște v-a pregătit un eveniment fără egal, la debutul lui 2015. Ne dorim și vă dorim și dumneavoastră un an plin de energie și de creativitate și suntem deosebit de mândri să-l putem întâmpina cu o premieră de mare forță – spectacolul „Balcanicele”, în regia lui Alexander Hausvater.

Balcanicele 9
Este vorba despre un spectacol cu adevărat neobișnuit, sprijinit pe maimulți piloni vizuali și conceptuali, într-o arhitectură teatrală realmente unică. Pe de o parte, avem textul remarcabil al lui Jules Tasca – un text despre război, despre cum conflictul orbește rațiunea și umanitatea, o tragedie contemporană bazată pe conflictul din Bosnia.
Această piesă de teatru, cristalizată scenic de viziunea unică a marelui regizor Alexander Hausvater, capătă o prezență și o forță imposibil de ignorat. Însă domnul Hausvater nu s-a oprit la o simplă montare a textului, alegând să-și ranforseze viziunea pornind de la una din capodoperele cinematografiei franceze – filmul . Acest film din 1966 este la fel de actual și acum, și mereu, când vine vorba de absurditatea războiului, aducând însă acel element de candoare și de comic subtil, menit să contrabalanseze tragedia care îmbibă altminteri situația scenică prezentată. Personajele dialoghează fin cu pelicula, au loc schimburi de obiecte și de mesaje între film și scenă, fără ca vreunul din medii să-l domine pe celălalt, într-un adevărat tur de forță spectacular.
Balcanicele 22
Credem că „Balcanicele” este unul din cele mai bune spectacole pe care le va prezenta Teatrul Tony Bulandra în această stagiune. De la distribuția excelentă (Tache Florescu, Carmen Ionescu, Liviu Cheloiu, Andreea Tănase, Elisabeta Râmboi, Ioana Repciuc, Liviu Pintileasa și Cătălin Mareș) la scenografia cutremurătoare a lui Zsolt Fehérvári, muzica înălțătoare a lui Yves Chamberland și costumele semnate Valentin Codoiu, toate aceste elemente recomandă spectacolul domnului Hausvater
ca un punct de referință în teatrul contemporan românesc.

Premiera va avea loc pe data de 11 Ianuarie 2015, la Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra, de la ora 19:00.

Mircea Laslo
PR @ Teatrul Tony Bulandra Târgoviște

Balcanicele 2

Balcanicele 7