“Dacă se va scrie vreodată o istorie a Teatrului Românesc, desigur că unul dintre cei care vor fi înscriși cu litere de aur în ea, va fi d-nul Tony Bulandra.

Închinând teatrului, marea sa pasiune, toată puterea de muncă, tot talentul, toată energia d-sale, d-l Tony Bulandra a contribuit și contribuie în mare măsură la desvoltarea teatrului românesc contemporan. Să nu uităm, că prima înjghebare serioasă a unui teatru particular, se datorește d-lui Tony Bulandra. Munca și dragostea, închinate pe altarul artei dramatice, i-au fost și continuă să-i fie răsplătite din plin. D-l Tony Bulandra este astăzi unul dintre cei mai populari și iubiți actori ai teatrului nostru. Și este și natural să fie astfel. De la fermecătoarea sa apariție în rolurile de amorez, trecând printr’o întreagă gamă de roluri pe cât de interesante, pe atât de variate, în toate, absolut în toate, d-l Bulandra cucerește publicul.” Astfel era elogiat marele actor Tony Bulandra în primele rânduri ale unui articol publicat de revista “Realitatea ilustrată” în 23 ianuarie 1930.

Tony Bulandra s-a născut în 13 martie 1881 la Târgoviște.

“- Copilăria mi-am petrecut-o la moșie, la părinții mei. Nu voi uita niciodată clipele când porneam și sburdam pe întinsul câmpiei, în bătaia soarelui, printre lanuri… Asta e tot… Liceul, l-am făcut la București. Nu eram un elev prea bun. Capul nu-mi era la învățătur. În schimb, declamam la toate serbările școlare. De pe atunci, se născuse, în sufletul meu, dragostea pentru teatru. Țin minte că primul spectacol, pe care l-am văzut a fost la Grădina Dacia. Mi-a plăcut enorm. Când eram în clasa VI-a de liceu am intrat la conservator. Părinții mei s’au opus. A trebuit să le promit solemn că îmi voi da bacalaureatul. Cu condiția aceasta mi-au îngăduit… “

Deși era încă în clasa a șasea de liceu, Tony Bulandra s-a înscris la Conservator, fiind admis în clasa maestrului Nottara. Deoarece în anul doi de conservator a căzut la examenul de bacalaureat, “fiindu-i rușine să dea ochii cu familia”, a plecat în turneu cu trupa Nottara și a jucat rolul în rolul lui Laert din “Hamlet”. 

Citeste articolul integral aici!

Tony Bulandra a murit în 5 aprilie 1943, în București. Pentru cariera artistică strălucită a fost distins – încă din timpul vieții – cu „Steaua României” în grad de Comandor, cu „Meritul cultural” și cu „Legiunea de onoare franceză”.