intalniri-cluj

Spectacolul Teatrului Tony Bulandra, 3 ore după miezul nopții, regizat de Mihai Mănițiu, s-a jucat în cadrul Întâlnirilor Internaționale de la Cluj, organizate de către Teatrul Național Cluj-Napoca și ajunse la a VI-a ediție, având ca temă o sintagmă ofertantă: În căutarea autorului.

Spectacolul de dans jucat de Andrea Gavriliu, cea care semnează coregrafia, și de interpreți colaboratori, reprezintă tot o căutare: o căutare a sensului creației, o căutare a începutului și o căutare de exprimare a freamătului din noi ca ființe umane, cărora nimeni nu le mai descântă pulberea, cum zice un vers din poezia lui Paul Celan, poezie ce stă ca sursă de inspirație pentru întreaga producție.

Reprezentația din data de 5 octombrie, de la ora 20.00, din Sala Mare a Naționalului clujean a uimit spectatorii prin energia conținută, prin expresivitate, prin emoție și, nu în ultimul rând, prin posibilitățile fizice ale artiștilor. Aplauzele nu au încetat până la cea de-a patra ieșire la rampă, iar din murmurul de după spectacol se desprindeau numai frânturi de laudă, care confirmau puternicul impact pe care l-a avut.

afis-3-ore-dupa-miezul-noptii

Întâlnirile Internaționale de la Cluj este un eveniment de înaltă ținută, dar nu și unul al rigidității unei etichete care să sufoce viul și spontaneitatea, atât de utile teatrului. Dramaturgi, regizori și oameni de teatru din străinătate vin să vadă și să discute despre spectacolele montate de regizori consacrați (Mihai Măniuțiu, Alexandru Dabija, Laslo Bocsardi) sau de cei tineri, entuziaști, uimitor de inovatori și puternici în expresie scenică (Tudor Lucanu, Andrei Măjeri,  Leta Popescu, Răzvan Mureșan). Astfel, încât, titluri variate semnate de autori contemporani precum Robert Cohen (SUA), Matei Vișniec (România /Franța) se bucură de montări curajoase.

Teatrul Tony Bulandra mulțumește pentru ocazia de a participa la Întâlnirile Internaționale de la Cluj, publicului primitor și nu în ultimul rând, organizatorilor, care, prin implicare și profesionalism, au asigurat reușita acestui spectacol.

Vera Ștefan

Secretar literar

Teatrul Tony Bulandra