Andrea Gavriliu si „3 ORE DUPĂ MIEZUL NOPȚII” în regia lui Mihai Măniuțiu. Andrea Gavriliu, coregrafa si actrita, declara intr-o conferinta de presa inaintea premierei care a avut loc anul trecut, pe 3 noiembrie:
”Acest spectacol are o însemnătate enormă, și a detronat multe spectacole pentru că am avut senzația că am investit tot ce am avut mai bun. Îi mulțumesc domnului Măniuțiu că-mi oferă și posibilitatea să fiu interpret, e un lucru care zace în mine și dorește să iasă la supafață. Acest spectacol este un hibrid între simțurile mele și ale domnului Măniuțiu despre ce înseamna dansul pentru noi. Este o modalitate de a mă exprima, mă simt precum pestele în apă.”
Emotii si traire dincolo de mastile pe care oamenii le poarta zi de zi, curajul de a te vedea in oglinda, de a-ti identifica si analiza eurile, dar si constientizarea trupului, manifestarea intregii fiinte prin miscarile corpului – dansul este arta de a închipui, produce şi combina mişcări, de a exprima o acţiune dramatică/pozitiva a unei emoţii sau dansul, un mod de A FI…toate aceste stari le-am simtit in spectacolul ”3 ore după miezul noptii”.
Am rugat-o pe Andrea Gavriliu sa ne ofere cateva cuvinte, imediat dupa finalul Premierei, un spectacol captivant, primul spectacol de teatru-dans pe care il gazduieste Teatrul Tony Bulandra.
Oficial Media: Andrea, cum a fost munca pentru aceasta Premiera?
Andrea Gavriliu: S-a terminat un proces de lucru foarte placut si foarte important pentru mine. A fost un proiect pe care l-am impartit cu niste oameni foarte speciali. Cu domnul Maniutiu sunt la a treia colaborare si mi se pare ca aceasta a fost cea mai de impact dintre toate si faptul ca am avut parte de o echipa minunata cu care am impartit scena. A fost o chimie nemaipomenita intre cei pe care i-am ales.
Tudor Lucanu a semnat scenografia spectacolului, de asemenea am lucrat si cu Mihai Dobre (membru al Formatiei Suie Paparude) care a facut muzica. Tot el face si muzica de film pe langa muzica formatiei din care face parte si de cand m-a cunoscut face si muzica de teatru.
Oficial Media: Cum ai ajuns la Targoviste cu acest spectacol? Stim ca ai fost aici si anul trecut la Festivalul Babel
Andrea Gavriliu: Da, asa este, anul trecut am fost la Festivalul Babel cu spectacolul Zic Zac, spectacol multumita caruia am reusit sa ma dezvolt in zona de teatru dans si reusesc sa primesc solicitari in aces sens, oportunitati de a lucra cu regizori valorosi, ba chiar sa si fac propriile mele spectacole de teatru.
Acum un an si jumatate, domnul Constantin Chiriac m-a invitat sa realizez coregrafia spectacolului ”Lectia” in regia domnului Maniutiu si atunci a fost prima noastra intalnire si a fost o chimie, ne-am inteles foarte bine. Apoi mi-a propus si al doilea proiect, respectiv ”Vertij”, unde am onoarea de a fi pe scena alaturi de Vava Stefanescu. Iar ”Trei ore dupa miezul noptii” este cel de-al treilea proiect al nostru.
Targovistea are o insemnatate aparte pentrul domnul Maniutiu ( interviu Mihai Maniutiu-„3 ore dupa miezul noptii”), este al saselea spectacol pe care il regizeaza aici in decursul a 12 ani. Este un loc in care el se simte tot timpul binevenit si i se acorda cea mai mare incredere din punct de vedere artistic pentru a-si face spectacolele pe care le simte si le viseaza.
De la domnul Maniutiu invat foarte mult, il umaresc la lucru, incerc sa simt mecanismele prin care trece cand construieste spectacolele si recunosc ca fac lucrul acesta cu toti regizorii cu care lucrez. Pentru ca eu nu sunt regizor, desi am facut deja spectacole, mai am o cale lunga de parcurs pana sa stapanesc atat de bine aceasta arta.
Oficial Media: Te-ai gandit sa-ti faci propria companie de dans?
Andrea Gavriliu: E un lucru la care ma tot gandesc in ultima vreme, mi s-a sugerat de mai multe persoane ideea de a-mi crea propria mea companie, ceea ce recunosc ca ma incanta, dar e totusi ceva care deocamdata mi se pare un plan indepartat. Simt ca mai am de muncit pana sa cresc propria mea companie, dar daca voi ajunge sa fac asta, majoritatea actorilor din acest spectacol sigur ar face parte din ea. In Romania din nefericire, ideea de companie privata de dans are in spate foarte multa birocartie, multa lupta. Spectacolul pe care eu il organizez (Zic- Zac) il si administrez din toate punctele de vedere, logistica, promovare, drept urmare, ideea de a-mi face o companie ar insemna sa inmultesc cu 1000 efortul si implicarea. S-ar putea intampla acest lucru, dar sa ma dedic 100% din timpul meu.
Oficial Media: Sa faci din arta o profesie e foarte greu. Cum reusesti tu sa te descurci, poti sa traiesti din teatru?
Andrea Gavriliu: Reusesc din simplul motiv ca fac asta constant, ceea ce poate deveni la un moment dat solicitant, nu prea mai apuc sa ma incarc si atunci caut zi de zi cu disperare momente de minima odihna in care sa incerc sa ma inspir din tot ce misca in jurul meu. Mi-ar placea sa ajung in stadiul in care sa-mi pot permite mici momente de pauza, de ragaz, sa am timp sa citesc mai mult, sa vad mai multe filme.
Acum simt ca am intrat pe un ritm foarte bun si ca am foarte multe de spus, insa trebuie sa fiu constienta ca acest flux se poate fractura la un moment dat. Oamenii se bazeaza pe mine si au senzatia ca pot sa raspund ca un intrerupator, dar nu e tocmai asa si nu as vrea sa dezamagesc pe nimeni.
Oficial Media: Cum ti s-a parut Targovistea?
Andrea Gavriliu: Mi-am petrecut toata ziua lucrand si nu am apucat sa vad orasul. Insa am remarcat amabilitatea doamnelor de la hotel, de la receptie, restaurantul unde mergeam sa cinam. E o abundenta de amabilitate care mie sincer imi prinde foarte bine. A fost foarte bine si in spatiul in care am repetat (Caminul Cultural din Cartierul Matei Voievod), pentru ca am putut avea un ritm pe care l-am dorit noi si a devenit un spatiu al creatiei.
SCURT CV: Andrea Gavriliu
Data şi locul naşterii: 02.09.1985, Sfântu Gheorghe
Studii şi experienţă profesională:
2013 – Masterat în coregrafie în cadrul Facultăţii de Teatru a Universtităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică ,,Ion Luca Caragiale” Bucureşti, clasa prof. univ. dr. Raluca Ianegic
2008 – Absolventă a Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii ,,Babeş Bólyai” Cluj-Napoca, secţia Actorie Română, clasa prof. univ. dr. Bács Miklós
2007 – 2014 – Actriţă la Teatrul Tineretului Piatra Neamţ
2004 – Absolventă a Colegiului Naţional ,,Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe, profil filologie-limbi străine
Spectacole de teatru-dans:
2015 – „Dezorient Express”, un spectacol de Andrea Gavriliu, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad
„Hotel PM”, un spectacol de Andrea Gavriliu, Teatrul German de Stat Timișoara
2014 – „Hop și eu!”, spectacol rezultat din workshop-ul susținut în cadrul Galei Tânărului Actor „Hop!”, Costinești
2013 – „Zic Zac”, un spectacol de Andrea Gavriliu, rezemată de Ștefan Lupu, spectacol master coregrafie, UNATC București
Coregrafie de teatru:
2015 – „Hyokkori Hyotanjima” după Akio Miyazawa și Kensuke Yamamoto, regia Kazuyoshi Kushida, Bunkamura Theatre Cocoon, Tokyo (Japonia)
„3 ore după miezul nopții” de Mihai Măniuțiu, Teatrul Municipal „Tony Bulandra” Târgoviște
„Dancer in the dark” de Patrick Ellsworth, regia Vlad Massaci, Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu” Brașov
„Vertij”, un spectacol de Mihai Măniuțiu, Teatrul „Aureliu Manea” Turda
2014 – „Bizoni – Fabulă urmană #1” și „Girafe – Fabulă urbană #2” de Pau Miro, regia Radu Afrim, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
„Omul cel bun din Seciuan” de Bertold Brecht, regia Andrei Șerban, Teatrul Bulandra București (Cântecul celor opt elefanți și alte cântece)
„Lecția” după Eugen Ionesco, regia Mihai Măniuțiu, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu
Colaborări:
2015 – Coregrafa, „3 ore după miezul nopții” de Mihai Măniuțiu, Teatrul Municipal „Tony Bulandra” Târgoviște
Corpul B, „Vertij”, un spectacol de Mihai Măniuțiu, Teatrul „Aureliu Manea” Turda
Film și reclame:
2013 – Spot publicitar „McDonald’s” – CDF Casting Services SRL
Spot publicitar „Ferrero Kusschen” – Digital Spirit București
2006 – L. A. Girl, film independent de lung metraj ,,Katalin Varga”, regia Peter Strickland (Anglia) – Libra Film
Work-shop:
2015 – „Școala de vară de la Gărâna”, aterier de mișcare în cadrul worshop-ului condus de prof. Bács Miklós, Teatrul German de Stat Timișoara
„Dance Summer School 2015”, dans contemporan, studii coreologice și Flying Low, Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance London (Anglia)
2014 – „Școala de vară de la Gărâna”, aterier de mișcare în cadrul worshop-ului condus de prof. Bács Miklós, Teatrul German de Stat Timișoara
Premii şi nominalizări:
2015 – Premiul special al juriului pentru „Hotel PM”, un spectacol de Andrea Gavriliu, Teatrul German de Stat Timișoara – Festivalul „Pledez pentru tine(ri)” Piatra Neamț
2014 – Nominalizare pentru cel mai bun spectacol cu „Zic Zac”, un spectacol de Andrea Gavriliu, rezemată de Ștefan Lupu – Festivalul Internațional de Teatru Scurt, Oradea
Premiul special al senatului UNITER pentru teatru-dans – „Zic Zac”, un spectacol de Andrea Gavriliu, rezemată de Ștefan Lupu
Premiul pentru cea mai bună coregrafie cu „Zic Zac”, un spectacol de Andrea Gavriliu, rezemată de Ștefan Lupu – Festivalul Internțional de Teatru „Atelier”, Sfântu Gheorghe
Premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru independent cu „Zic Zac”, un spectacol de Andrea Gavriliu, rezemată de Ștefan Lupu – „festCO” București
Cristi Iordache & Oana Grigore