Consiliul Județean Dâmbovița, prin Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, continuă, sub genericul Comori în obiectiv, seria de expuneri a obiectelor descoperite pe cale arheologică și intrate în patrimoniul cultural național mobil.
Noua propunere este reprezentată de următoarele obiecte de patrimoniu, descoperite în campania din anul 2017:
- Căldărușă.
Caracteristici: Dmax. 24,5 cm; H: 15 cm; material: cupru; tehnică: ciocănire/batere.
- Farfurie-platou.
Caracteristici: Dmax. 32 cm; H: 5 cm; material: cupru; tehnică: ciocănire/batere.
- Farfurie decorativă.
Caracteristici: Dmax. 27,5 cm; H: 9 cm; material: lut; tehnică: realizată la roata olarului, ardere oxidantă, smălțuită.
- Farfurie decorativă.
Caracteristici: Dmax. 27 cm; H: 8 cm; material: lut; tehnică: realizată la roata olarului, ardere oxidantă; smălțuită.
- Farfurie decorativă.
Caracteristici: Dmax. 17 cm; H: 5,5 cm; material: lut; tehnică: realizată la roata olarului, ardere oxidantă; smălțuită.
Informații despre cercetarea arheologică:
Cercetarea arheologică de tip preventiv, întreprinsă în lunile iulie-octombrie 2017, a avut ca scop descărcarea de sarcină arheologică a unei suprafețe de teren aflată pe strada Grigore Alexandrescu, nr. 26, pe care urma să se construiască un imobil cu funcția de hotel. Despre această microzonă urbană se cunoaște faptul că a fost locuită încă din perioada medievală, perimetrul investigat fiind încadrat, la nord, de Biserica „Sf. Nicolae” – Andronești, ridicată în anul 1527 de boierul Manea Perșanul, vornic în vremea lui Radu de la Afumați, și, la sud, de clădirea cu pivniță de secol XVII, în prezent, Muzeul „Vasile Blendea”.