LO-LI-TA a LO-VE story
dramatizare de Monica Pop după „Lolita” de Vladimir Nabokov

Premiera – 18 octombrie 2019, ora 19, la Teatrul Apropo București, în cadrul festivalului Bucharest Fringe Festival

Regia- Monica Pop

Humbert Humbert- Gelu Nițu
Lolita- Beatrice Rubică
Charlotte Haze- Marcela Motoc
Clare Quilty- Ștefan Velniciuc

Scenografia- Diana Miroșu
Muzica- Alexandru Suciu
Coregrafia- Hera Alexa
Videoproiecție- Nicu Rotaru, Șerban Pîrvu

”Aveam cu doi ani mai mult decât vârsta Lolitei când am citit pentru prima dată romanul lui Nabokov. „Lolita” m-a sedus, hipnotizat și cutremurat totodată. Am iubit-o și am blamat-o. Personajele ei m-au însoțit neîncetat de atunci, iar acum, după 10 ani, am ocazia să le aduc la viață împreună cu o echipă minunată de artiști. Vreau să împart cu spectatorii strania senzație de a fi martorul unei povești absolute de iubire (tragică prin unidirecționalitatea ei), pe care atât legile scrise cât și cele nescrise o interzic. O iubire ce sfidează morala, destinul, până și moartea. O iubire cu o forță de nestăvilit, ce spulberă totul în calea sa. Cu fiecare repetiție simt că ne apropiem tot mai mult de sursa acestei forțe nimicitoare, că descuiem noi și nebănuite încăperi din psihicul tenebros al unor personaje tulburate, iar ceea ce descoperim acolo ne îngrozește și fascinează deopotrivă. Așteptăm spectatorii să ni se alăture în acest carusel al emoțiilor.” (Monica Pop)

 

”La o prima vedere a parut o nebunie – propunerea venita la sfarsit de vacanta, a unei foarte tinere regizoare, dar careia i-am raspuns afirmativ fara sa stau prea mult pe ganduri. De ce? M-am intrebat si eu. Pentru ca odata ce am auzit “Lolita” mi-am dat seama imediat ca vreau sa ma iau la tranta cu un personaj pe care il stiam dupa renume – al lui si al actorilor care l-au mai interpretat in film si teatru de-a lungul timpului. Cumva am simtit ca il cunosc pe Humbert, dincolo de aparente si de formalisme, chiar daca nu imi este deloc simpatic – asa cum de multe ori suntem in situatia de a juca personaje cu al caror adevar nu suntem de acord si tocmai din acest motiv ne provoaca. Dar l-am recunoscut imediat ca fiind un personaj care sa ma foloseasca la capacitate maxima, care sa imi puna probleme si pe care la final sa pot il descifrez in amanunt.” (Gelu Nițu)

”Lolita este un personaj care mă scoate cu ușurință din zona mea de confort. Mă incită. Mă intrigă. Mă provoacă. Și mă face să întreprind căutări profund interioare. E un personaj cu o fire paradoxală și plurivalentă, care m-a fascinat încă de la început și care continuă să o facă. E un personaj consacrat și controversat al literaturii universale, care vine la pachet cu așteptări din partea publicului și care cred că impune o meticulozitate de ceasornicar actrițelor care o joacă. Eu așa simt și mă bucură enorm faptul că am primit sarcina de a-i da viață, cu toate că nu mai am 12 ani. Teatrul e convenție, iar eu îmi doresc să reușesc să aduc în fața publicului o Lolita a mea, o Lolita pe care nu și-a imaginat-o până acum.” (Beatrice Rubică)

”Lolita… As fi putut fi, as fi vrut sa fiu, dar n-a fost sa fie la timpul potrivit. Acum sunt insa Charlotte, mama ei. Si imi construiesc personajul astfel incat sa se observe ca ce naste din pisica, soareci mananca. Mi-as dori ca spectatorul, uitandu-se la personajul meu, sa inteleaga cum va fi Lolita peste niste ani. Si cum a fost ea, Charlotte, mama ei. E o adevarata provocare acest spectacol. Traim intr-o epoca in care subiectul piesei nu mai prea socheaza… Ceea ce e socant. Sunt mandra de colaborarea cu Gelu Nitu si Stefan Velniciuc, bucuroasa sa o descopar pe tanara Beatrice Rubica si pe foarte tanara noastra regizoare Monica Pop. Sa ne tineti pumnii! Iesim la rampa curand, foarte curand.”(Marcela Motoc)

”Quilty- depravat, profitor, histrion, fără scrupule- o provocare actoricească tentantă!” ( Ștefan Velniciuc)