3In timp ce in Sala Mare, Florina Cercel, Carmen Tanase, Carmen Ionescu, Eugenia Rogin, Ioana Farcaș, Antonia Ionescu, Ana Maria Carablais, Maria Nicola, Mircea Silaghi, Liviu Cheloiu și Sebastian Bălășoiu  repetau pentru ”Gaitele”, in Sala Oglinzilor avea loc prima zi de casting pentru prima montare din România a textului clasic portughez „Guerras de Alecrim e Manjerona”( Rosemary & Maghiran), scris de António José da Silva „O Judeu”, în regia marelui regizor portughez João Mota.

Joao Mota este unul din cele mai sonore nume ale teatrului European contemporan, înființând teatrul independent Comuna de Pesquisa din Lisabona în urmă cu aproape patruzeci și cinci de ani și fiind directorulTeatrului Național Portughez D. Maria II până în anul 2014. De asemenea, domnul Mota este profesor și președinte al Școlii Superioare de Teatru și Cinematografie Portugheze. Experiența sa de lucru include colaborarea cu Peter Brook, în urma căreia a fondat, în anul 1971, grupul Os Bonecreiros.

Zeci de participanti actori din toata tara, au fost atrasi de acest proiect si au venit fara sa tina cont de distante, la probele din Sala oglinzilor, cu speranta ca vor face parte din distributia piesei regizorului portughez.4

Am fost surprinsi sa aflam ca la acest casting s-au inscris aproape 150 de actori si el se va intinde pana pe 24 aprilie.

Actori din Alba Iulia, Piatra Neamt, Satu Mare, Bucuresti, ne-au declarat imediat dupa probele pline de emotii ca renumele teatrului targovistean si profesionalismul regizorului Joao Mota i-a determinat sa nu tina cont de zonele geografice si sa fie pentru cateva zile vizitatorii Cetatii de scaun.5

Premiera spectacolului regizat de João Mota va avea loc la Teatrul Municipal Tony Bulandra Târgoviște la finalul lunii mai 2015.

Iata ca Tony Bulandra, prin proiectele cultural artistice devine un brand si incepe sa atraga viziatori atat in calitate de protagonisti, dar si spectatori dupa cum am fost placut surprinsi sa gasim in sala, public din Bucuresti, Rm.Valcea, Cluj, Ploiesti, Galati si alte localitati mai apropiate, iar aici este vorba de premiera ”Satierikon” in regia lui Horatiu Mihaiu, reprezentatie care a avut loc duminica.

2

1

De remarcat dezvoltarea acestei nise culturale, singurul teatru de repertoriu din Romania si felicitari Consiliului local si Primariei Municipiului Targoviste care sprijina acest demers, fiindca au inteles ca pe directia turismului cultural- singura posibilitate de dezvoltare a orasului- institutia teatrului este un colac de salvare pentru o fosta si viitoare capitala culturala.

 

Cristi Iordache

Oana Grigore