1

În vremurile în care oamenii sunt mai puțin îndreptați către artă, către frumos și mai degrabă către supraviețuire, există vizionari, așa cum au existat dintotdeauna în istoria lumii, acei oameni care vor să schimbe mersul lucrurilor, care sunt ”nebuni”, avangardiști și tin cu tot dinadinsul să tragă după ei mulțimea, atât cât reușesc.

Nu este spectacol la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște din care să nu învățăm ceva nou, sau din care n-am luat ceva ”pentru acasă” și pentru suflet. Invățam, mereu învățăm câte ceva, teatrul este ca o școală. Dacă nu reușim să învățăm din realitate, poate reușim din ficțiune. De data aceasta am reținut: Serghei Prokofiev. Cum poți să aduci un compozitor, pianist și dirijor rus care a stăpânit numeroase genuri muzicale și este adesea considerat unul dintre cei mai importanți compozitori ai secolului XX la Târgoviște? Este simplu- Spectacolul Cenușăreasa, în regia lui Matei Bogdan, scenograf  Mihai Constantin Ranin, muzica Serghei Prokofiev.

”Un revolutionar in muzica” asa cum il numea Anatoli Lunacearski, Comisarul pentru Educație al Poporului din Rusia anului 1918, pe Serghei Prokofiev, un copil genial care și-a compus prima sa compoziție pentru pian la vârsta de cinci ani, un „Galop indian”.

Când ți se aduc în față astfel de nume, când cineva îsi dorește să te educe, să te descopere în fața unor genii ale lumii iți pui întrebarea dacă locuiești în Târgoviște sau în marile capitale culturale ale lumii – Paris, Berlin, Madrid, Lisabona, Praga..și totusi nu, e doar Târgoviște, însă pe o singură scenă te poți regăsi în toate colțurile pământului.

De aceea iubim teatrul! Il iubim pentru că este sincer, pentru că ”nu face jocuri”, decât atat cât durează un spectacol. Il iubim pentru oamenii frumosi și de valoare care scutură praful de pe mințile noastre obosite și ne dau acces la o altă lume, una în care mai poți visa, mai poți spera, sau te poti trezi la realitatea cruda atunci cand faci parte din spectacolul dramei umane.

[Best_Wordpress_Gallery id=”22″ gal_title=”Cenuisaresa”]

În Târgoviște se crează o pepinieră de ”spectatori profesioniști” așa cum i-a numit Mihai Constantin Ranin:

Publicul tânar este publicul matur de măine și sunt convins că cei care se formează acum în calitate de spectatori profesioniști vor fi cei care vor iubi teatrul și probabil îl vor finanța foarte bine atunci când vor fi în posturi de conducere. Mulțumesc profesorilor și directorilor de școli care au permis să existe această colaborare intre ei și Teatrul Tony Bulandra și în ciuda frigului de afară și a vremurilor au facut eforturi să ajunga la teatru, precum că  au și reușit.”

5

Premiera Cenușăreasa a făcut parte din seria spectacolelor la ”scena mare” pe care Teatrul Tony Bulandra ni le-a promis lunar.

”Am încercat in ultima vreme să nu mai existe diferențe între Teatrul pentru adulți și cel pentru copii. Noi suntem artiști și avem cam aceleași obiective, căutam texte mari și încercăm să le punem pe scenă acolo unde actorii reușesc să le dea viață. Avem o noutate și anume faptul ca de data aceasta actorii tetarului de copii nu s-au mai ascuns în spatele unor măsti sau paravane ci au apărut în fața spectatorilor fără toate acestea. Am avut multe cereri în acest sens deoarce copiii de clasa a IV-a, de exemplu, nu mai vor să vină la teatru pentru copii, vor la teatru pentru adulți.” (Mc Ranin)

4

Colaborarea cu regizorul Matei Bogdan, profesor de muzică la Colegiul Ienăchiță Văcărescu din Târgoviște, și ”iubirea lui pentru muzică” l-a determinat pe Mihai Constanin Ranin să propună pentru acest spectacol ” muzică de calitate ce va ajuta în educația copiilor” .

”Muzica a fost inspirată după baletul lui Prokofiev și mă bucur că am avut parte de un scenograf  (Mc Ranin) care a dat viață personajelor prin niște costume minunate. Spectacolul este realizat dintr-o distribuție frumoasă și tânără alături de care am colaborat foarte bine. Lucrul la text nu a fost greu dar am încercat să îmbin mai mult grotescul, burlescul cu bunătatea personajelor principale, Cenușăreasa și Prințul.” ( Bogdan Matei, regizor)

Din distributie au facut parte: Varinia Mitrea (Cenușăreasa), Cristina Dumitra (Donna Magnifica), Ana-Maria Cucută (Clorinda și Șoricica), Monalisa Toncu (Tisbe și Șoricelul), Mihai Bălăceanu (prințul Don Ramiro), George Simian (Dandini) Ana Maria Carablais (Zâna Alidora) și Ștefan Ștefănescu (Vocea Crainicului), actori tineri care ne-au declarat ca au lucrat frumos impreuna si s-au straduit sa ne ofere un spectacol plin de magie.

9

Așteptăm cu nerăbdare spectacolele următoare, cu același entuziasm de copii-mari și nu uităm de promisiunile pe care ni le-a facut conducerea teatrului pentru anul viitor, pregatirea spectacolelor pentru copii ”Frumoasa si Bestia” dar si a musicalului ”Vrajitorul din Oz”.

Vă așteptăm la Teatru!

2

Oana Maria Grigore & Cristi Iordache