Asociația VIA RUMANIA CULTURA se bucură să anunțe organizarea expoziției foto Descoperă Sefarat (Descubre Sefarat) la Timișoara. Prezența evreilor în Spania este documentată deja înainte de apariția creștinismului și a fost o constantă până la expulzarea poporului mozaic, în 1492.

Moștenirea lor rămâne un important trezaur pentru multe orașe, în care este pusă în valoare. Înțelegerea aportului ebraic la cultura spaniolă este cheie pentru a a înțelege și trecutul și prezentul țării. Această expoziție prezintă unele dintre orașele cele mai importante cu cartiere evreiești („juderías” în spaniolă) și permite o călătorie în timp, exemplificând importanța păstrării patrimoniului. Evreii expulzați, cunoscuți ca Sefarzi (din „Sefarad”, Spania în limba ebraică), au păstrat amintirea, cultura și chiar limba, acolo unde au mers timp de 500 de ani.

Prezența lor a îmbogățit lumea cu cunoștințele cumulate de ei pe acolo pe unde au trecut. Expoziția va fi deschisă din 7 noiembrie până în 20 noiembrie, în Centrul Multifuncțional Bastion, la Bastionul Therezia. Se vor organiza ateliere de artă plastică și despre cultura ebraică, și vizite ale școlilor și ale grupurilor organizate.

Asociația Via Rumania Cultura dorește să mulțumească în mod special Asociației Red de Juderías – Caminos de Sefarat pentru crearea acestei expoziții deosebite, Ambasadei Spaniei la București, Consiliului Județean Timiș pentru susținerea și implicarea activă, sponsorilor Retuc RMN SRL și Diagonal Consulting SRL, pentru susținerea economică a acestui proiect și lui Patronat Call de Girona pentru fotografiile trimise.