Spectacolele realizate de Dumitru Acriș la Târgoviște s-au dovedit, de fiecare dată, captivante, incomode, șocante. Ca regizor, Dima împinge actorul înspre limita superioară a posibilităților artistice, descoperind noi zone ale umanului, dar și ale instinctualității.

Piesa de teatru „Omul cel bun din Seciuan”, scrisă de dramaturgul german Bertolt Brecht, vorbește despre flagrante inechități sociale, care se răsfrâng asupra sufletelor personajelor, denaturându-le reacțiile.

Seciuan (sau Sichuan) este o provincie din sud-vestul Chinei. Partea de vest și nord-vest a acestei provincii este formată din zone autonome tibetane. Amplasarea acțiunii în îndepărtata Chină este o opțiune alegorică a dramaturgului pentru întreaga situație politică din Germania anilor 1930 – 1940. La momentul scrierii acestei piese, Brecht se afla în exil, în Statele Unite ale Americii, din cauza ascensiunii hitleriste și a luării lui de atitudine împotriva ei.

În prezent, în diferite părți ale globului, omenirea nu este scutită de tiranie, opresiune, nebunie, anarhie, sărăcie și mizerie. Cum să rămâi bun în condițiile date?

Spectacolul spune povestea lui Șen De, o femeie care își creează un alter-ego masculin, și anume vărul Șui Ta, pentru a putea rezista în fața unei lumi ostile și hrăpărețe. Constant folosită și dezamăgită de cei din jur, Șen De se agață cu disperare de bunătate. În absența ei, viața i-ar deveni complet fără sens. Mai mult, în dorința de a da sens vieților altora, Șen De se sacrifică pe sine. Există acel Dumnezeu pentru care sacrificiul ei să conteze?

de Bertolt Brecht

Dramaturgia: Angelina Roșca-Ichim

Regia: Dumitru Acriș

Scenografia: Mc Ranin

Coregrafia: Teodora Velescu

Video: Cătălin Cora

DISTRIBUȚIE:

Șen De – Andreea Tănase

Șui Ta – Mara Opriș

Iang Sun, un aviator fără slujbă – Liviu Cheloiu

Vang, un sacagiu – Ciprian Nicula

Doamna Iang, mama lui Iang Sun – Delia Lazăr

Proprietăreasa Mi Tsu – Lavinia Pele

Văduva Sin – Antonia Ionescu

Frizerul Șu Fu – Corneliu Jipa

Bărbatul, Polițistul – Andrei Mărcuță

Fiul șomer, Preotul – Emanuel Bighe

Femeia – Iulia Dinu

Tâmplarul Lin To – Florin Georgescu Jr.

Vecini – Ilie Ghergu, Octavia Gheboianu

sursa: tonybulandra.ro