OCTOFOTO
Expoziție de artă fotografică
02 – 30.04.2022

Primăria Municipiului Târgoviște si Teatrul Tony Bulandra vă invită la deschiderea expoziției „OctoFoto” care va avea loc sâmbătă, 2 aprilie 2022, de la ora 16:00, la Galeria de Artă Târgoviște (foaierul Cinema „Independența”).

Expun artiștii: Andreea Poenar, Bogdan Negoiță, Edwina Kasler, Flavian Săvescu, Kalman Sztrharszky, Marius Olariu, Ovidiu Munteanu și Horia Ștefan Trânc.

Andreea POENAR a expus în expoziții de grup:
• 2022 – Cherchez la femme – Galeria De Artă Forma – Deva
• 2021 – ARTinPAND – Galeria De Artă Forma – Deva; All Around – Galeria De Artă Forma – Deva; Conurbatia – Corvin Castle – Hunedoara
• 2020 – Uvertura – Galeria De Artă Forma – Deva

Bogdan NEGOIȚĂ declară: „Fotografia este pentru mine un stil de viață. O imagine valoreaza cat o mie de cuvinte, dar cred că fotografiile de nunta sunt mai mult decât atât; sunt formate din dragoste, promisiune, memorie, pasiune și bucurie. Asta e ceea ce le face vesnice și de nepretuit, în același timp.”

Edwina KASLER – născută la Deva în 1974. Absolventă a Universităţii „Aurel Vlaicu” Arad, Facultatea de Ştiinte Economice, specializarea ECTS; Curs de specializare în meseria „Fotograf”, în cadul şcolii AAFH. Fondator şi administarator Kasler Studio, 14 ani fotograf de eveniment. Pasionată de fotografia de portret, abstractă şi de eveniment. Câteva expoziții la care a luat parte: 2018, 2019, 2020 – AntePortas (ed.I, II, III), Parcul Central Deva; 2018 – FotoCronici, Carei; TAF Autumn FotoArt; 2019- Varadium – FotoClubul anului în Romania; 2018, 2019, 2020 – ÎnSemne fotografice (ed.6, 7, 8), Colegiul Național Decebal Deva; 2019 – LavanDaria; 2020 – Salonul de iarnă al AAFH: FotoART Pandemica, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva.

Flavian SAVESCU și-a descoperit pasiunea pentru fotografie în urmă cu peste 25 de ani, la Școala de Agenți de Poliție din Câmpina, unde a urmat profilul criminalistică și a deprins noțiunile de fotografie judiciară, astfel încât până la fotografia artistică nu a mai fost decât un pas. „Având la bază experiența de polițist criminalist, care presupune anumite calități precum meticulozitatea, privirea în ansamblu și atenția la detalii, dragostea pentru fotografie m-a determinat să mă perfecționez în acest domeniu și în 2017 am absolvit cursurile unui master în fotografie la Universitatea din Cluj-Napoca”, a declarat Flavian Savescu. În 2015, alături de alți pasionați ai artei fotografice din Reșița, Flavian Savescu a fondat Foto Clubul Banatul Montan – reprezentant al Global Photographic Union, o asociație cu peste 1.200 de membri fotografi în întreaga lume. În ultimii șapte ani, polițistul-fotograf a câștigat peste 200 de premii și distincții la concursuri naționale și internaționale de profil și a organizat numeroase vernisaje și expoziții de fotografie pe plan local. Ultima dintre acestea a fost realizată sub denumirea „China în singurătate sau despre fotografia în pandemie”.

Kalman SZTRHARSZKY: “Aparatul de fotografiat este o ustensilă cu care creez”. Kalman Sztrharszky a terminat Liceul de Arte. Nu și-a continuat studiile în domeniu, dar simțul artistic a rămas viu în sufletul lui. Și-a îndreptat atenția spre fotografie încă din adolescență. A trecut de la fotografia pe film, la cea digitală, iar în ultimii câțiva ani s-a dedicat din ce în ce mai mult acestei arte vizuale. “Ceea ce îl caracterizează pe Johnny sunt două cuvinte: măiestrie și profesionalism. În scurtă vreme el a reușit să își organizeze o serie de expoziții personale de o calitate artistică deosebită. Se vede că a avut o bază solidă, cursurile școlii de arte, dar și harul cu care s-a născut l-au ridicat la acest nivel artistic incontestabil”, consideră și artistul plastic Doina Reghiș Ionescu.

Fotograful devean Marius OLARIU este un jurnalist cu state vechi de serviciu în cadrul postului naţional de televiziune. În anii în care şi-a exercitat profesia de jurnalist de televiziune, Marius Olariu şi-a făcut timp să facă şi fotografie. Nu doar de fotoreporter, ci şi fotografie de artă. Deci, suntem siguri că lucrările jurnalistului Marius Olariu merită văzute.
Ovidiu MUNTEANU, membru al Uniunii Artiștilor Plastici: „Este foarte greu de explicat ceea ce fac și atunci prefer să le expun și să tac. Așa suntem noi cameramanii, nu prea vorbim. Trăiesc din vibrație și în multe fotografii se regăsește vibrația”. Ovidiu Munteanu a fost pasionat de fotografie încă din copilărie, după care a schimbat aparatul foto cu camera de luat vederi. Ovidiu Munteanu se numără printre cei care pot face mai mult decât fotografii, pot realiza adevărate opere de artă.

Ștefan Horia TRÂNC s-a născut la Brad în 1970. A studiat la Liceul „Decebal” Deva, secţia matematică-fizică, apoi la Facultatea de Informatică, Universitatea Spiru Haret. Este pasionat de fotografia de stradă, abstractă și de portret. În 2016 a realizat expoziția „Poveste Fotografică” la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Iubitorii de arta sunt așteptați să viziteze expoziția de artă în perioada 2 – 30 aprilie 2022, gratuit, conform programului Galeriei de Artă Târgoviște.