În Timișoara, ziua de 12 octombrie a fost decretată Ziua de lucru a poetului! De la 10 până la 18 seara, locuitorii orașului de pe Bega sunt invitați să participe la crearea Poemului Curcubeu alături de poetul Robert Șerban, la Casa Artelor. Evenimentul face parte din programul WORK IN PROCESS, cea de-a patra ediție a proiectului de artă contemporană Baroque || Urban.
???? ?? ????? ? ???????? pune în contact direct cititorii și iubitorii de literatură cu o zonă secretizată a lumii literare – actul nemijlocit al scrisului – și aboleşte, astfel, o graniță. Există curiozitate evidentă despre cum se scrie literatură. Timp de opt ore (o zi obișnuită de lucru), Robert va scrie un poem. O va face continuu, pe o bobină de hârtie, cu carioca, fiecare vers având o culoare diferită faţă de cel de dinaintea lui și faţă de cel de după el. Va rezulta Poemul curcubeu.
Poezia nu are mulți cititori și fiindcă se crede, greşit, că e monocromă/monotonă, că e complicată, că e doar pentru inițiați. Robert Şerban va arăta, în direct, că scrisul de literatură e surpriză, spontaneitate, efort, că implică schimburi de ritm, de unghiuri, de culoare. Să fii martor la scrisul unui poem este o experiență aparte şi memorabilă, e un eveniment.
“Am ales ziua de sâmbătă fiindcă majoritatea scriitorilor români îşi scriu cărţile în zilele lor libere, în concedii, noaptea. Extrem de puţini (să fie 10?) îşi asumă riscul să facă doar literatură, să nu aibă un job fix, care implică program de lucru. Pe de altă parte, eu cred că literatura nu e o meserie în sine. Ţine, mai degrabă, de pasiune, de vocaţie. Scrisul e plăcere, nu corvoadă. Nimeni nu ne obligă să facem asta. Şi, oricum, piaţa de carte din România te ajută să nu devii un meseriaş, ci să rămâi un scriitor amator. Adică, unul care face literatură de amorul ei. Şi al cititorilor ei”, spune poetul Robert Şerban.
Intarea este liberă.
Robert Şerban este scriitor, publicist și jurnalist timișorean, președintele Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, realizator și moderator al emisiunii culturale Piper pe limbă (TVR Timișoara și TVR 3), redactor al revistei culturale Orizont. Este autorul mai multor volume de poezie, cel mai recent fiind Tehnici de camuflaj (ed. Tracus Arte, 2018). Poeziile i-au apărut în antologii, publicații ori volume proprii și au fost traduse, până în momentul de față, în mai mult de 15 limbi în întreaga lume.